Ett steg i rätt riktning

– Vintersol har förberett förbanden för Cold Response

Nu är övning Vintersol över. Under drygt två veckor har cirka 1 100 soldater och officerare från fem förband tränat för att förbereda sig inför den internationella vinterövningen Cold Response i Norge som genomförs 14 mars – 1 april.
– Det har varit en riktigt bra övning, vi har tagit stora steg i rätt riktning och känner att vi är bättre förberedda inför Cold Response, berättar Elin Norberg-Markstedt, värnpliktig på pansarbataljonen på I 19.

Under övningen har förbanden samtränat bataljoner, kompanier och plutoner med funktioner och understödjande förband.
Under övningen har förbanden samtränat bataljoner, kompanier och plutoner med funktioner och understödjande förband.
Under övningen har förbanden samtränat bataljoner, kompanier och plutoner med funktioner och understödjande förband. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
"Vi har också fått öva mer realistiskt, hela min besättning har fått mer och mer förståelse för vad vår uppgift i bataljonen gör för helheten", säger Elin Norberg-Markstedt från Skellefteå. Elin gör sin värnplikt som vagnchef på andra pansarskyttekompaniet på I 19.
"Vi har fått öva mer realistiskt under Vintersol, hela min besättning har fått mer och mer förståelse för vad vår uppgift i bataljonen gör för helheten", säger Elin Norberg-Markstedt från Skellefteå. Elin gör sin värnplikt som vagnchef på andra pansarskyttekompaniet på I 19. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Helikopterskvadronen från Luleå har bland annat transporterat eldledningsgrupper ut till observationsplatser i terrängen.
Helikopterskvadronen från Luleå har bland annat transporterat eldledningsgrupper ut till observationsplatser i terrängen. Foto: Anton Rosquist/Försvarsmakten
Pansarbataljonen på I 19 har bland mycket annat genomfört bataljonsanfall med inslag av skadeutfall och därigenom övande av sjukvårdskedjan.
Pansarbataljonen på I 19 har bland mycket annat genomfört bataljonsanfall med inslag av skadeutfall och övning av sjukvårdskedjan. Foto: Mats Carlsson
Fordonsförare ur Ledningsregementet har bland annat övat vinterkörning på smala, hala och branta vägar.
Fordonsförare ur Ledningsregementet har bland annat övat vinterkörning på smala, hala och branta vägar. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Artilleribataljonen från A 8 tillsammans med Noraskogs kompani på från P 4 har levererat indirekt eld under Vintersol 2022
Artilleribataljonen från A 8 tillsammans med Noraskogs kompani på från P 4 har levererat indirekt eld under Vintersol 2022 Foto: Jens Åkerlund/Försvarsmakten
Stridsvagn 122 ur Norrbottens pansarbataljon under anfall.
Stridsvagn 122 ur Norrbottens pansarbataljon under anfall. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
"Vi har bra lärdomar att ta med oss till övningen i Norge", konstaterar Olle Jonson-Franzén, värnpliktig på Ledningsregementets ledningskompani.
"Vi har bra lärdomar att ta med oss till övningen i Norge", konstaterar Olle Jonson-Franzén, värnpliktig på Ledningsregementets ledningskompani. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Eldledare från Norrlands dragonregemente har lett indirekt eld tillsammans med eldledare ur Norrbottens regemente och Bodens artilleriregemente.
Eldledare från Norrlands dragonregemente har lett indirekt eld tillsammans med eldledare ur Norrbottens regemente och Bodens artilleriregemente. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Fordonsförare ur Ledningsregementet har också fått möjlighet att genomföra körning på halkbana
Fordonsförare ur Ledningsregementet har också fått möjlighet att genomföra körning på halkbana. Foto: Erik Rehnberg/Försvarsmakten
Pansarskyttesoldater från Norrbottens pansarbataljon.
Under Vintersol har cirka 1 100 soldater och officerare från fem förband tränat för att förbereda sig inför vinterövningen Cold Response i Norge som genomförs 14 mars – 1 april. Foto: Erik Rehnberg/Försvarsmakten
Värnpliktiga från Ledningsregementet under skarpskjutning i Vintermiljö, här skjutning på skidor.
Värnpliktiga från Ledningsregementet under skarpskjutning i Vintermiljö, här skjutning på skidor. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
”Jag tycker det har varit en väldigt givande övning, vi fick en intensiv start då vi fick vi fick rekognosera grupperingsplatser, baser, ersättningsplatser och påfyllnadsplatser under det första dygnet. Vi märker att vi blivit bättre och bättre på att lösa våra uppgifter allt eftersom”, berättar Leopold Joandi som gör sin värnpliktigt på rekognoseringsplutonen på artilleribataljonen på A 8.
”Jag tycker det har varit en väldigt givande övning, vi fick en intensiv start då vi fick rekognosera grupperingsplatser, baser, ersättningsplatser och påfyllnadsplatser under det första dygnet. Vi märker att vi blivit bättre och bättre på att lösa våra uppgifter allt eftersom”, berättar Leopold Joandi som gör sin värnpliktigt på rekplutonen på artilleribataljonen på A 8. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Stridsfordon 90 från Ledningsregementet övar halkkörning.
Stridsfordon 90 från Ledningsregementet övar halkkörning. Foto: Erik Rehnberg/Försvarsmakten
Artilleribataljonen avslutade övningen med ett stämningsfullt korum innan förbandet rullade in mot kasernområdet för vård och förberedelser inför slutövningen Cold Response i Norge.
Artilleribataljonen avslutade övningen med ett stämningsfullt korum innan förbandet rullade in mot kasernområdet för vård och förberedelser inför slutövningen Cold Response i Norge. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

Årets Vintersol har genomförts som en formell förbandsövning i brigads ram, i syfte att med ett nationellt scenario samträna bataljoner, kompanier och plutoner med funktioner och understödjande förband, samt möjliggöra för respektive förband att öva mot sin krigsförbandsspecifikation i vintermiljö.

Kyligt och realistiskt

Övningen har bjudit på varierande väder med sträng kyla vissa dagar då temperaturen har smugit sig ner mot 20-25 minusgrader. Under slutet av övningen har det bjudits på riktigt fina vårvinterdagar med temperaturer på en eller ett par minusgrader och strålande sol.
– Jag tycker det är bra att vi nu har fått ha en längre övning där vi har varit tvungna att hantera vintern och kylan. Det går inte att gena i kurvorna när man är ute i terrängen på vintern under lång tid, då måste man vidta alla nödvändiga åtgärder för att hålla stridsvärdet uppe. Vi har också fått öva mer realistiskt, hela min besättning har fått mer och mer förståelse för vad vår uppgift i bataljonen gör för helheten, säger Elin Norberg-Markstedt som gör sin värnplikt som vagnchef för ett stridsfordon 90 på andra pansarskyttekompaniet på I 19.

Vinterkörning, halka och bärgning

Vintersol har gett deltagande förband kompletterande vinterutbildning i strid, motortjänst, sjukvårdstjänst men också samövning av ingående förband. För gästerna från Ledningsregementet i Enköping har övningen bland annat inneburit kompletterande vinterutbildning av olika slag. Förbandet har varit på plats med ett sambandskompani och ett ledningskompani och de har fått bra möjligheter att genomföra fordonsutbildning med bland annat körning på smala, hala och branta vägar, körning på halkbana och bärgning av både tunga och lätta fordon. Ledningsregementet har förutom all vinterutbildning även som vanligt ansvarat för att brigadens samband fungerat.
– Vi fick en kylig start och har haft runt 20 minusgrader de första tre dygnen. Vintern och kylan här uppe har gett oss nyttiga erfarenheter. Jag själv till exempel hade inte varit med om sån här kyla tidigare. Nu har vi fått se till att vara noga med vår utrustning och att det krävs mycket arbete för att hålla igång till exempel värmare och annat när det är riktigt kallt. Vi har bra lärdomar att ta med oss till övningen i Norge, konstaterar Olle Jonson-Franzén, värnpliktig på Ledningsregementets ledningskompani.

Anfall, sjukvård, bekämpning och helikoptertransporter

Under övningen har förbanden samtränat bataljoner, kompanier och plutoner med funktioner och understödjande förband. Pansarbataljonen på I 19 har bland mycket annat genomfört bataljonsanfall med inslag av skadeutfall och därigenom övande av sjukvårdskedjan.

Under övningens andra vecka har bekämpningskedjan övats med eldledare från tre förband, A 8, I 19 och K 4. Den indirekta elden har levererats av artilleribataljonen på A 8 tillsammans Noraskogs kompani från P 4 i Skövde samt I 19:s granatkastarpluton med sina granatkastarpansarbandvagnar.

Helikopterskvadronen från Luleå har också varit med och transporterat eldledningsgrupper ut till observationsplatser i terrängen samt deltagit i som en resurs i de olika sjukvårdsmoment som genomförts under hela övningen.

Soldater ur Norrbottens regemente under övning Vintersol 2021.

Övning Vintersol 2021

Vintersol är en årligt återkommande övning i norra Sverige som i år genomförs 16-28 februari. Totalt deltar cirka 1100 soldater och officerare i årets Vintersol.

Deltagande förband:
Norrbottens regemente, Norrlands dragonregemente, Bodens artilleriregemente, Ledningsregementet och Helikopterflottiljen.

Läs mer om övningen
Cold Response är en regelbundet återkommande vinterövning, som leds av norska försvarets operativa högkvarter. Den har genomförts vart annat år sedan 2006.

Cold Response 2022

Övning Cold Response 2022 genomförs 14 mars - 1 april och omfattar cirka 35 000 deltagare från 27 nationer varav omkring 1600 svenska soldater och officerare.

Läs mer om övningen