Luftvärnsregementet utbildar värnpliktiga på Gotland

Ökad luftvärnsförmåga på Gotland med värnpliktiga som utbildas på robotsystem 23. Redan i vår gör vissa av Luftvärnsregementets värnpliktiga delar av sin utbildning på Gotland.

robotsystem 23
robotsystem 23
Nu i vår blir det värnpliktsutbildning på Gotland på robotsystem 23. Foto: Mårten Cedercrantz/Försvarsmakten
Värnpliktiga
I aulan på Luftvärnsregementet i Halmstad får en utvald skara värnpliktiga reda på att de ska göra delar av sin utbildning på Gotland. Foto: Försvarsmakten

Det är en grå och disig vintermorgon på Luftvärnsregementet i Halmstad. I aulan är det samling för en utvald skara värnpliktiga. I rummet råder spänd förväntan och alla förstår att det är något särskilt på gång. Både regementschefen och bataljonschefen är på plats. Regementschefen inleder.
– Jag kommer nu att delge er information som kommer att påverka resten av er värnpliktsutbildning, säger regementschef överste Mikael Beck.

När han kort därefter berättar att de värnpliktiga ska göra delar av sin utbildning på annan ort och att den orten är Gotland går ett glatt sus genom rummet. Mikael Beck berättar att arméchefen vill öka luftvärnsförmågan på Gotland.
– Ni i det här rummet är en nyckel för att genomföra det, säger han.

När bataljonschef överstelöjtnant Sofia Westermark tar över ordet säger hon att hon önskar att hon hade fått en liknande chans under sin värnplikt.
– Ni blir en del av förmågehöjningen på Gotland och jag tror att det här kommer att bli riktigt bra, säger hon.

De värnpliktiga ska under våren genomföra sin befattningsutbildning på Gotland och utbildas på robotsystem 23.
– Det har funnits med i planen sedan tidigare att vi ska genomföra värnpliktsutbildning på Gotland på robotsystem 23 och nu väljer vi att tidigarelägga den planen med innevarande värnpliktskull, som därmed blir en del av det aktiva försvaret av Sverige, säger Mikael Beck.

På Gotland och P 18 tas de nya värnpliktiga soldaterna emot med öppna armar.
– Utbildning och övning är nyckeln till den fortsatta uppbyggnaden av förmågan att försvara Gotland och Sverige. Att vi nu får utbildning på robotsystem 23 här på Gotland där systemet är placerat stärker försvarsförmågan här påtagligt, säger regementschef Mattias Ardin.

Robotsystem 23 är ett luftvärn med medellång räckvidd som började utvecklas under 1990-talet och var klart i början av 2000-talet. Ett förband utbildades vid Luftvärnsregementet, men det infördes aldrig i Försvarsmaktens dåvarande insatsorganisation och dess utrustning hamnade i materielreserven. Det har tidigare återaktiverats och placerats på Gotland.

Den del av systemet som avfyrar luftvärnsroboten är Eldenhet 23, en robotvagn som kan dras av valfritt dragfordon. Inne i vagnen finns plats för stridsledare och skytt, på vagnens tak finns en lavett med sex skjutklara robotar och en utfällbar åtta meter hög mast med eldledningsradar och ir-kamera. Eldenheten kan kopplas samman med centralspaningsradarn Underrättelseenhet 23, men den kan också operera oberoende av denna om så krävs.