– JEF-samarbetet handlar om tio länder som snabbt ska kunna komma till en gemensam insats den dagen vi behöver det. Det är det vi nu utvecklar tillsammans. Under mötet diskuterade vi allt från förmågeutveckling till gemensamma övningar och operationer, men vi delade även information om säkerhetsläget för Ukraina, säger ÖB Micael Bydén.
På grund av uppbyggnaden av ryska trupper vid Ukrainas gränser och antalet marinövningar som sker samtidigt i Atlanten, Medelhavet och Stilla havet har chefsgruppen diskuterat hur JEF ska kunna komplettera och stödja Nato. Detta som en del av ett gemensamt svar på den extraordinära situation som utmanar den euroatlantiska säkerheten.
– JEF fortsätter att bidra till säkerheten i de nordligaste regionerna, Nordatlanten och Östersjön på ett effektivt sätt. I en värld av konkurrens och konfrontation är det avgörande att våra likasinnade nationer går samman för att skydda gemensamma värderingar och försvara de regler och rättigheter som ligger till grund för säkerheten och stabiliteten i Europa, säger amiral sir Tony Radakin, överbefälhavare för brittiska försvarsmakten.
Joint Expeditionary Force (JEF) är ett brittiskt ramverk för en snabbinsatsstyrka som inkluderar ett samarbete med andra stater. För närvarande är Danmark, Estland, Finland, Lettland, Litauen, Nederländerna, Norge, Island, Storbritannien och Sverige med.