Ökad förmåga att strida med andra länder

Genom den amerikanska övningen Bold Quest har Försvarsmakten tagit ytterligare steg mot ökad förmåga till att kunna strida tillsammans med andra länder.
– Tack vare övningen har vi nu utvecklat både metoder och system för att genomföra militära operationer tillsammans med andra nationer och samordnat inom Försvarsmakten, säger övningsledare överste Johan Axelsson.

Archer
Archer
Under en svenskledd operativ stab inordnades ledningsenheter ur en svensk taktisk stab för markoperationer med brigadstab och en förbandsdel med artillerisystemet Archer. Foto: Christopher Thomas/MCSN
Muscatatuck
I USA genomfördes övningen i Muscatatuck Urban Training Center i Indiana. Foto: Christopher Thomas/MCSN
Soldater
I Enköping bedrevs verksamheten i ett av Försvarsmaktens metodlabb, som är särskilt framtaget vid Ledningsregementet för FMN-utvecklingen. Foto: Christopher Thomas/MCSN

Bold Quest är en övning som syftar till att öka förmågan att strida med andra nationer. För att detta ska vara möjligt används ett gemensamt ramverk, Federated Mission Network (FMN), som alla deltagande länder har att förhålla sig till när det kommer till teknik, metoder och processer. Under Bold Quest testas metoder och teknik inom FMN för att den svenska Försvarsmakten ska kunna genomföra större gemensamma operationer tillsammans med andra.

– Försvarssamarbeten är viktiga för totalförsvarets styrka och vår krigsavhållande förmåga. Att delta i Bold Quest är därför givet, säger Johan Axelsson.

Övningen är viktig för samtliga försvarsgrenar då resultatet från den avgör hur FMN-utvecklingen inom armén, marinen och flygvapnet kommer att se ut kommande år. 2026 ska Försvarsmakten kunna bedriva operationer tillsammans med andra med så kallad ”Day-Zero”-förmåga, vilket innebär att förmågan ska fungera direkt vid behov.

Bold Quest 2021 leddes av US Joint Staff med cirka 1 300 deltagare från ett tiotal länder. Omkring 80 svenskar deltog på plats i USA och i Enköping. I USA genomfördes övningen i Muscatatuck i Indiana och i Enköping bedrevs verksamheten i ett av Försvarsmaktens metodlabb, som är särskilt framtaget vid Ledningsregementet för FMN-utvecklingen.

Under en svenskledd operativ stab inordnades ledningsenheter ur en svensk taktisk stab för markoperationer med brigadstab och en förbandsdel med artillerisystemet Archer. Utöver detta ingick även finska-, norska- och amerikanska brigadledningsförmågor samt ledningsdel ur amerikanska marinkåren. Även en specialoperationsstridsgrupp bestående av enheter ur amerikanska och kanadensiska specialförband tillfördes.

– Det var genom samverkan med samtliga dessa förmågor som Sverige kunde utveckla och verifiera både tekniska och metodmässiga förmågor för att kunna leda gemensamma operationer, säger Johan Axelsson.

Huvudmålsättningen med övningen för svenskt vidkommande var att öka förmågan att dela underrättelser, välja och bekämpa mål med olika vapensystem och samtidigt ha förmågan till att dela och ha en gemensam lägesbild.

– Övningen har varit en stor framgång för vårt deltagande och Sveriges medverkan inom vissa områden sammanfattades av Joint Staff som “outstanding”, säger Johan Axelsson.