Snabbhet och rörlighet - nyckeln för att försvara Skåne

Längs den skånska kusten och inåt landet har det i närtid genomförts omfattande militär verksamhet – både skarp sådan såsom basering av tung kustrobot och övningsverksamhet med anställda soldater.

Soldater
Soldater
Soldater från 711:e kompaniet genomför åtgärder före strid efter att grupperat strax väster om regementsområdet. Foto: Felix Sundbäck/Försvarsmakten
Soldater
Koordination och samordning är ledord när soldaterna tar och rensar en byggnad i Revingeheds strid i bebyggelse-anläggning. Foto: Felix Sundbäck/Försvarsmakten
Soldater och helikopter
Samträning och samövning med medeltung helikopter under inledningsfasen av aktiveringsövningen. Foto: Felix Sundbäck/Försvarsmakten
Soldater
Ordergivning inför lösande av ny uppgift. Foto: Felix Sundbäck/Försvarsmakten
Soldat
Flera av soldaterna på 711:e kompaniet har lång erfarenhet av nationella och internationella insatser. Foto: Felix Sundbäck/Försvarsmakten
Soldat med kulspruta
Att strida i bebyggelse är bland det svåraste vi gör, men en Kulspruta 90 underlättar. Foto: Felix Sundbäck/Försvarsmakten

Under veckan har 711:e motoriserade skyttekompaniet från Södra skånska regementet P7 genomfört en aktiveringsövning i Skåne i syfte att testa larmkedjor och pröva förbandets förmåga att snabbt börja lösa uppgift. När övningslarmet gick tidigt en morgon tog det inte lång tid innan soldater och officerare hade inställt sig och påbörjat lösandet tilldelade uppgifter på olika platser i området.

– Övningen ger oss möjlighet att testa enheternas snabbhet, rörlighet och förmåga att lösa snabbt uppkomna uppgifter. Det är just detta som är en av styrkorna med anställda förband. Deras utbildning och erfarenheter gör att de kan lösa komplexa uppgifter på kort tid och verka i flera olika riktningar, säger överste Lennart Widerström, chef för Södra skånska regementet.

En aktiveringsövning innebär att man börjar med att testa larmkedjan för att larma alla soldater och officerare. Övningen har för soldaterna varit hemlig och de vet inte vilka uppgifter de ska lösa eller hur länge de ska vara iväg.

– Att lösa uppgifter med kort förberedelsetid och möta en kvalificerad motståndare kräver väldigt mycket av kompaniet som helhet och hela vägen ner till varje enskild soldat. I det här kompaniet finns det stor erfarenhet från flera olika internationella insatser och övningar så det finns en trygghet och tillit i varandra som gör att kompaniet levererar oavsett uppgift, säger kompanichef kapten Rasmus Viklund.

711:e kompaniet består av anställda soldater och officerare vilket bidrar till en mycket stor tillgänglighet. Det är ett förband med hög rörlighet då dess huvudfordon är pansarterrängbild 360 och terrängbil 16. Kompaniet kan ta sig långa sträckor på kort tid utan hjälp och kan direkt börja lösa kvalificerade uppgifter med allt från inhämtningsuppgifter till strid mot en kvalificerad motståndare. Det innebär att förbandet kan användas till olika uppgifter vilket skapar en handlingsfrihet vid fred, kris och krig.

Ett viktigt moment under aktiveringsövningen har varit samverkan med medeltung helikopter (Helikopter 14).

– Med helikopter kan vi förflytta oss längre och snabbare än med fordon vilket gör att vi snabbt kan vara på plats där vi behövs. Det är även en viktig resurs i sjukvårdskedjan. Under övningen har vi övat båda förfarandena och tillsammans har vi blivit bättre och sparat minuter, något som kan vara skillnad på liv och död, förklarar kompanichefen.

Inom ramarna för övningen har förbandet inhämtat information om motståndaren och genomfört strid i både skog och urban miljö. Ett syfte har varit att testa kompaniets såväl den enskilda soldatens färdigheter att lösa uppgifter under svåra förhållanden.

– Kompaniet har löst sina uppgifter trots alla hinder och utmaningar som de stött på under övningen. Vid vissa tillfällen har det varit initiativ av en enskild soldat som avgjort striden.

Under övningen har soldaterna på kompaniet gång på gång visat stor vilja att aldrig ge upp och att de slåss tillsammans, för varandra. Det är den här inställningen och erfarenheten som gör att våra anställda soldater håller en exceptionellt hög nivå, både nationellt och internationellt sett, avslutar kompanichefen.

Övningen är en av flera planerade övningar som sker i Skåne under våren. Övningarna kommer bli större och Försvarsmakten kommer att synas mer utanför våra egna övnings- och skjutfält.