Uppgradering av pansarterrängbilar

Försvarets materielverk har startat uppgraderingen av pansarterrängbilarna 202 och 203 som levererades till Försvarsmakten i början av 2000-talet. Totalt kommer 168 fordon att genomgå omfattande arbeten som ska göra dem operativa i ytterligare 20 år.

Pansarterrängbil
Pansarterrängbil
Pansarterrängbil 202 och 203 levererades i början av 2000-talet. Här pansarterrängbil 203 med vapenstation. Foto: Stefan Bratt /Försvarsmakten
Pansarterrängbil
Pansarterrängbilar har deltagit under internationella insatser i Liberia och i Afghanistan. Foto: Anna Norén/Combat Camera/Försvarsmakten

Arbetet med uppgraderingen av de bepansrade sexhjuliga transportfordonen kommer att inledas omedelbart med de första leveranserna redan i år och sedan rullande under drygt tre år.

Uppgraderingarna omfattar motor, chassi, förbättringar av el- och hydraulsystemen och ger fordonen en förlängd livslängd på flera årtionden.

Eftersom vagnarna samtidigt behövs i verksamheten finns en rotationsplan som gör att några vagnar i taget går in till uppgraderingen. Arbetet börjar med besiktning och avrustning vid militärverkstad i Sverige.

Pansarterrängbil 202/203 finns i flera olika utföranden, förutom trupptransport som är den vanligaste uppgiften, finns vagnar som är specialutformade för stridsledning, CBRN, ambulans och reparation.