Afghanistanveteraner är stolta över sin insats visar Sifo-undersökning

Under våren 2021 övertog talibanregimen makten i Afghanistan. Övertagandet berörde många av de som tjänstgjort för Försvarsmakten i landet. Därför tillfrågades utlandsveteraner som har tjänstgjort i Afghanistan om sin tjänstgöring och uppföljningen. Undersökningen visar på stolthet över den egna insatsen i Afghanistan. Samtidigt kan uppföljning efter insats förbättras.

Soldater
Soldater
Det som gjordes under insatsen i Afghanistan var viktigt och det gjorde skillnad; det är något som går att utläsa ur undersökningen. Foto: Jimmy Croona/Combat Camera/Försvarsmakten

Av 7 422 afghanistanveteraner svarade 2 104 av dem på enkäten. De allra flesta uppger att deras insats var viktig och att vårens händelseutveckling i Afghanistan inte har påverkat viljan för att delta i fler internationella militära insatser.

– Det som gjordes under insatsen var viktigt och det gjorde skillnad; det är något som går att utläsa ur undersökningen. Vi kan också utläsa en fortsatt pliktkänsla och vilja att bidra till internationell fred och säkerhet bland afghanistanveteranerna, säger Mats Fogelmark, chef för Försvarsmaktens Veterancentrum.

I relation till enkäten för afghanistanveteraner fick allmänheten svara på en enkät om synen på utlandsveteraner och Försvarsmaktens internationella insatser. Uppfattningen om insatsen är övervägande positiv. De få som har en negativ uppfattning om insatsen i Afghanistan är negativa till insatsens i sig, inte till de som har tjänstgjort i den.

– Allmänheten har tydligt gjort skillnad på sak och person. Utlandsveteranen är i allmänhetens ögon någon som är värd uppskattning för sin insats, säger Mats Fogelmark.

Uppföljningen behöver ses över, indikerar resultatet av undersökningen. Av de tillfrågade har nära 80 procent uppgett att de inte har haft behov av stöd eller vägledning. Av de 17 procent som har angett att de har haft behov av stöd eller vägledning uppger cirka en tredjedel att de inte har fått vad de hade behov av. I den pågående totalundersökningen bland utlandsveteranerna ställs frågor som kan ge svar på vad det är som har efterfrågats. Utifrån det kan sedan åtgärder vidtas.

– Det kan vara så att missnöjet reflekterar sådant som Försvarsmakten inte har ansvar för. Då behöver vi förbättra kommunikationen för och inte ge en falsk förväntansbild. Finner vi att vårt myndighetsansvar brister så kommer vi åtgärda detta. Först behöver vi ta reda på vad resultatet beror på, säger Mats Fogelmark.