Årets övningsserie är äntligen igång!

Sedan en tid tillbaka har respektive kompani på regementet övat var för sig, men nu är det dags för nästa steg. Funktions- och bataljonsövning 1 syftar dels till att öva olika funktioner men också att öva dem tillsammans i ett större sammanhang.

Uppstart av Funktions- och bataljonsövning 1 på garageplan
Uppstart av Funktions- och bataljonsövning 1 på garageplan
Uppstart av Funktions- och bataljonsövning 1 på garageplan Foto: Sarah Ryrhagen/Försvarsmakten
Bataljonchef Fredrik Månsson talade till sin bataljon vid uppstarten av övningen
Bataljonchef Fredrik Månsson talade till sin bataljon vid uppstarten av övningen Foto: Sarah Ryrhagen/Försvarsmakten
KB-elever befordrades till värnpliktiga sergeanter
KB-elever befordrades till värnpliktiga sergeanter Foto: Sarah Ryrhagen/Försvarsmakten

Funktionerna och kompanierna sätts i den här övningen ihop till en fungerande enhet och övar för första gången tillsammans i en större kontext. Första veckan övas olika funktioner med fokus på ledning/samband och logistik, för att under andra veckan gå in i ett nytt skede där funktionerna och kompanierna övar tillsammans i ett större sammanhang - inom ramen för en bataljon. Under andra veckan kommer särskild vikt läggas vid sjukvård och reparationskedjan. 

- Det här är en utbildande övning. Instruktörer ska aktivt utvärdera och utveckla chefer och soldater under övningens gång, säger övningsledare för funktionsdelen Per Hurri.

Tidigare under våren har de olika kompanierna övat var för sig för att vara beredda när Funktions- och bataljonsövning 1 drar igång. Fokus under andra delen av övningen är att träna kompanierna tillsammans i olika stridssituationer.

- Det finns flera mål med övningen men framförallt är den viktig för att knyta ihop tidigare och kommande utbildningar och övningar. Exempelvis ska det man lärt sig under befattningsutbildningarna och funktionsövningen ligga till grund för att kunna bygga på mer komplexitet i nästa bataljonsövning och Våreld, säger övningsledare för bataljonsdelen Fredrik Carlsson.

Skaraborgs regemente P 4:s huvuduppgift är att utbilda, producera och utveckla krigsförband inom markstrid för att försvara Sverige. Under den här övningen övas inte bara de som nu gör sin värnplikt på regemenetet, utan även anställda soldater, officerare, chefer och instruktörer. Funktions- och bataljonsövning 1 på P 4 är en av flera milstolpar för att nå rätt utbildningsnivå inför vårens slutövnings Våreld 22 senare i vår.

- När vi når fram till Våreld 22 om någon månad så ska förbandet vara samtränat som bataljon för att kunna ingå och verka inom brigaden, säger bataljonchef Fredrik Månsson.