– Jag är jättenöjd med övningen. Visst har vi upplevt friktioner, precis som man alltid gör när man övar, men det har inte varit något som vi inte kunnat lösa ut på ett bra sätt, säger Kent Wiggen, biträdande övningsledare för den svenska flygkontingenten på plats.
Senast Jas 39 Gripen baserade på Bardufoss Air Station var 2007. Femton år senare, den 14 mars 2022 var de tillbaka för att tillsammans med övriga nationers flyg vara först ut i Cold Response.
Flygplatsen i Bardufoss ligger mitt i den storslagna norska fjällvärlden och bjuder inte bara på storslagna vyer utan också på en annorlunda flygmiljö med höga fjäll och annorlunda vindförhållanden jämfört med norra Sverige. Och medan vissa av piloterna har flugit i Norge tidigare är det för andra första gången.
– Även om vi är vana att verka under vinterförhållanden är det här lite annorlunda. Bara att starta och landa i den här typen av alpin terräng med kraftiga, plötsliga vindbyar och turbulens skiljer sig en hel del från förutsättningarna på hemmaplan. Vi är ju inte riktigt vana vid att ha flygbaser mitt inne i fjällvärlden som man har här, säger divisionschefen Karl.
Men även om vädret har varit väldigt växlande och stundtals väldigt dåligt har divisionen flugit en hel del.
– Innan övningen trodde jag faktiskt att vi, på grund av vädret, skulle tvingas ställa in fler pass än vad vi faktiskt har gjort under de här veckorna. När vi ställt pass här i Norge har vi vid några tillfällen kunnat flyga över gränsen och istället genomföra egen verksamhet i bättre väder i norra Sverige.
Interoperabilitet av vikt
En av de viktigaste sakerna för flygdelarna under Cold Response är att stärka interoperabiliteten genom att tillsammans med Nato-nationerna planera, genomföra och därefter utvärdera genomförda flygpass. Sedan 2013 ingår Sverige i Natos snabbinsatsstyrka, NRF, genom bidrag till dess tillhörande reservstyrka, Response Force Pool.
– Det innebär att vi ska kunna ställa upp med ett styrkebidrag i en eventuell internationell insats och därför är det också viktigt att vi övar tillsammans för att lära oss hur man arbetar och hur man genomför flygföretag i en Nato-kontext, säger Karl.
Extra stort mediafokus
I och med situationen i Ukraina har medias fokus på övningen varit betydligt större än vad det normalt sett är under Cold Response. Omkring 200 journalister från ett flertal länder har funnits på plats i övningsområdet och självklart har även politiker, kungligheter och andra tagit sig tid att besöka övningen och sända tydliga signaler till omvärlden.
Fredagen den 25 mars genomfördes det största och strategiskt mest viktiga besöket under övningen då Natos generalsekreterare, Jens Stoltenberg besökte Bardufoss Air Station. Efter att han hälsat på och tackat den kvarvarande styrkan från F 21 samt övriga övningsdeltagare på plats höll han en presskonferens inför ett 70-tal journalister.
– Nato har ett mycket nära samarbete med Finland och Sverige. Vi övar tillsammans och vi genomför operationer tillsammans. Det finns inga andra länder i världen som har närmare partnerskap med Nato än Finland och Sverige, sa Jens Stoltenberg bland annat under besöket.
Värnpliktiga kockar levererade
Stridsflygen och piloterna i all ära. Men faktum är att de står sig slätt utan det viktiga stödet från basförbandet på marken. Utan tekniker, logistiker, kockar, meteorologer med flera kommer vare sig piloter eller plan upp i luften. Under årets övning har en kokgrupp med värnpliktiga kockar varit på plats och under två veckor levererat lunch, middag till samtliga deltagare samt frukost och kvällsmål till delar av förbandet.
– Det har varit väldigt kul att få vara med och faktiskt inte alls så jobbigt som jag trodde att det skulle vara. Sen har det också varit kul att maten vi lagat varit så uppskattad, säger den värnpliktiga kokgruppchefen Elin som tillsammans med övriga i gruppen gjort storverk i kok-containern under drygt två veckor.
Det är en mycket nöjd Kent Wiggen som beskriver vikten av koket och kokgruppen. – Att ha med ett eget kok och få äta hemlagad mat gör stor skillnad för truppens stridsvärde jämfört med att äta påsmat i två veckor. Kokgruppen har verkligen levererat under övningen och även om de har stött på problem och varit decimerade i antal har de försett oss med god och bra mat, dessutom med ett leende på läpparna. Jag vill påstå att de har varit en game changer.