Gemensam fältsjukvård i Nordnorge

Svensk och norsk försvarsmedicinsk personal tar hand om de som ”skadats” under striderna i övningen Cold Response 2022. Detta vid ett gemensamt fältsjukhus som ligger placerat ett par mil från fronten av stridsområdet.

Fältsjukvård under Cold Response 2022 i Nordnorge.
Fältsjukvård under Cold Response 2022 i Nordnorge.
En norsk och en svensk sjukvårdssoldat för in en ”skadad” till det multinationella fältsjukhuset under övningen Cold response 2022. Foto: David Kristiansen/Försvarsmakten
Fältsjukvård under Cold Response 2022 i Nordnorge.
Försvarsmaktens logistikchef, brigadgeneral Michael Nilsson, var mycket imponerad av verksamheten vid fältsjukhuset. Foto: David Kristiansen/Försvarsmakten
Fältsjukvård under Cold Response 2022 i Nordnorge.
Norges befälhavare, Eirik Kristoffersen, pratar med den svenska personalen vid fältsjukhuset. Foto: David Carr/Försvarsmakten
Fältsjukvård under Cold Response 2022 i Nordnorge.
En av de ”skadade” figuranterna som omhändertogs av personalen under övningen. Foto: David Carr/Försvarsmakten
Fältsjukvård under Cold Response 2022 i Nordnorge.
Svensk- och brittisk försvarsmedicinsk personal tar hand om en skadad tillsammans. Foto: David Kristiansen/Försvarsmakten
Fältsjukvård under Cold Response 2022 i Nordnorge.
Norges statsminister, Jonas Gahr Støre, besökte fältsjukhuset under övningen. Foto: David Kristiansen/Försvarsmakten

Det är inte bara svenska armé- och flygförband som övas under Cold Response 2022, utan även flera stödjande enheter. Exempelvis Försvarsmedicincentrum, FömedC, som bemannar och materielsätter delar av ett norskt fältsjukhus i övningen.

Fältsjukhuset, som är en del av norska Brigad Nord, är ett Role 2 Basic sjukhus, R2B, som är en Nato-klassificering för fältsjukhus. Sjukhuset är dimensionerat för att minst kunna genomföra intensivvård, krigskirurgi och akutrumsomhändertagande - kallat resuscitering. Fältsjukhuset ska även kunna genomföra röntgen- och labbverksamhet. Dessutom är det viktigt med flöden av förnödenheter i form av läkemedel, blodprodukter och särskild sjukvårdsförbrukningsmateriel. På grund av de höga kraven måste enheten behärska både traumasjukvård samt logistik och ledning.

Multinationell förbandsanda

Den norska R2B-enheten, som är en del av den norska armén, har en organisation med 60 befattningar i kompanistorlek. Det är såväl medicinalpersonal som officerare och soldater inom ledning logistik och traumasjukvård. Ett 60-tal norska ambulanser ingår i övningen för att transportera ”skadade” från brigaden till fältsjukhuset. Därefter förs de vidare bakåt i evakueringskedjan för fortsatt omhändertagande.

Den svenska, norska personalen tillsammans med brittisk medicinalpersonal arbetar i integrerade operations- och logistiklag.
– Det är övertygande att se vilken förbandsanda som råder vid enheten. Med enkelhet kan vi dela personal som integrerat arbetar tillsammans, interoperabilitet. Vi delar värderingar och arbetsmetodik. Många nya fina personkontakter knyts vid en sådan här övning. Det kommer att leda till ett ökat samarbete kring utbildningar, övningar och materielanskaffning, säger överstelöjtnant Andreas Nederberg, bataljonschef vid FömedC.

Generalen imponerad

Den svenska försvarsmedicinska personalen är i huvudsak tidvis anställd vårdpersonal. Läkare och sjuksköterskor som till vardags arbetar inom civilsjukvården, från Västerbotten i norr till Skåne i söder. Samtlig svensk personal ingår i sjukhusbataljonen vid FömedC i Göteborg.

De Nato-krav som råder på norska fältsjukhus imponerade på Försvarsmaktens logistikchef, brigadgeneral Michael Nilsson.
– Slutsatsen för vår del är att vi saknar det tydliga kravet ned mot våra sjukvårdsförband i dag vilket vi måste sätta mer tryck på, säger Michael Nilsson och fortsätter.

Michael Nilsson underströk vikten av en robust sjukvårdskedja vid sitt besök.
– Det är viktigt i alla sammanhang. Sjukvården är en förutsättning i ledarskapet när man ska få få folk att göra sitt yttersta vid höga konfliktnivåer mot en motståndare som de facto försöker bekämpa en, avslutar Michael Nilsson.

Att sjukvårdsförbanden är viktiga för Norge och dess Försvarsmakt vittnar inte minst den celebra besökslistan på. Bland besökarna ingick den norska kronprinsen Haakon, norska statsministern Jonas Gahr Störe, den norske befälhavaren Eirik Kristoffersen och ytterligare flertalet generaler därtill.

Cold Response är en regelbundet återkommande vinterövning, som leds av norska försvarets operativa högkvarter. Den har genomförts vart annat år sedan 2006.

Cold Response 2022

Övning Cold Response 2022 genomförs 14 mars - 1 april och omfattar cirka 35 000 deltagare från 27 nationer varav omkring 1600 svenska soldater och officerare.

Läs mer om övningen