Helikopter - en naturlig del av marin förmåga

Marinen ansvarar för att övervaka och kunna hävda svenskt sjöterritorium alla dagar, året om, både på ytan och under. Helikoptrarna har en viktig roll inom såväl ytövervakning som ubåtsjakt. Under den senaste tidens kraftigt försämrade omvärldsläge har sjöoperativa helikoptrar varit integrerade i sjöstridskrafterna vid flera samövningar och operationer.

Helikoptrarna ingår som en mycket viktig del i ett gemensamt system tillsammans med bland annat marinens korvetter.
Helikoptrarna ingår som en mycket viktig del i ett gemensamt system tillsammans med bland annat marinens korvetter.
Helikoptrarna ingår som en mycket viktig del i ett gemensamt system tillsammans med bland annat marinens korvetter. Foto: Tredje helikopterskvadronen/Försvarsmakten
Helikopter 15 kan med elektro-optiska sensorer identifiera de radarekon som upptäcks. Den kan också baseras ombord på en korvett eller HMS Carlskrona.
Helikopter 15 kan med elektro-optiska sensorer identifiera de radarekon som upptäcks. Den kan också baseras ombord på en korvett eller HMS Carlskrona. Foto: Tredje helikopterskvadronen/Försvarsmakten

När det gäller ytövervakning har Helikopter 14 en bra radar med lång räckvidd och kan tillsammans med andra sensorer, som fasta radarstationer och fartyg, upptäcka och följa de fartyg som rör sig på ytan runt vår kust.

Helikopter 15 kan också bidra till sjöövervakningen även om sensorerna inte är lika kvalificerade. Också denna helikopter har en radar som på kortare avstånd kan upptäcka fartyg, men den viktigaste uppgiften kanske ändå är att med sin rörlighet förflytta sig snabbt och med hjälp av en elektro-optisk sensor identifiera de radarekon som upptäcks och man särskilt vill få koll på. Den kan operera själv från land eller baseras på flera av marinens fartyg och blir då en bra resurs för fartyget med sin snabbhet.

Helikopterns möjligheter att för ubåten överraskande och snabbt förflytta sig och söka av områden kompletterar fartygens uthållighet inom ubåtsjakt.
Helikopterns möjligheter att för ubåten överraskande och snabbt förflytta sig och söka av områden kompletterar fartygens uthållighet inom ubåtsjakt.
Helikopterns möjligheter att för ubåten överraskande och snabbt förflytta sig och söka av områden kompletterar fartygens uthållighet inom ubåtsjakt. Foto: Tredje helikopterskvadronen/Försvarsmakten
En rote Helikopter 14 på väg att starta för ett ubåtsjaktpass i Hanöbukten.
En rote Helikopter 14 på väg att starta för ett ubåtsjaktpass i Hanöbukten. Foto: Tredje helikopterskvadronen/Försvarsmakten

–Helikoptrarna har inga egna vapensystem för att bekämpa sjömål. De ingår dock som en mycket viktig del i ett gemensamt system tillsammans med bland annat marinens korvetter, stridsflyg och inte minst den lastbilsburna robotenheten. Helikoptrarnas roll är att leverera en position på målet som andra enheter sedan kan bekämpa, säger Niklas Wiklund som är chef för Tredje helikopterskvadronen i Ronneby.

Ubåtsjaktförmågan ökar

Att jaga ubåt i Östersjön är en svår uppgift. Vattnets temperatur och salthalt i olika skikt och bottens beskaffenhet är faktorer som har stor påverkan på hur bra man ser, och hör under vattnet. Under lång tid har en sjöoperativ helikopter med sonar ombord saknats och marinens förmåga att jaga ubåt har endast funnits på de sjögående enheterna. Nu har flera system levererats och marinen har återfått en mycket viktig komponent för att kunna bedriva ubåtsjakt.

Helikopterns möjligheter att för ubåten överraskande och snabbt förflytta sig och söka av områden kompletterar fartygens uthållighet. I likhet med ytstriden så har helikoptrarna inte egna vapen att sätta in utan fungerar som kvalificerade sensorplattformar för samverkan med en vapenbärare. Ubåtsjakttorpeder och sjunkbomber kan sättas in av exempelvis korvetter.

Bak i helikoptern jobbar bland annat flygtekniker,  sonarofficer och taktisk officer.
Bak i helikoptern jobbar bland annat flygtekniker,  sonarofficer och taktisk officer.
Bak i helikoptern jobbar bland annat flygtekniker, sonarofficer och taktisk officer. Foto: Tredje helikopterskvadronen/Försvarsmakten
Helikopter 14 är en medeltung helikopter med en besättning på fem personer.
Helikopter 14 är en medeltung helikopter med en besättning på fem personer. Foto: Tredje helikopterskvadronen/Försvarsmakten

Intensiv verksamhet

I takt med att omvärldsläget ytterligare försämrats ökar såväl Försvarsmaktens vaksamhet som verksamhet. Sjöoperativa helikoptrar har bland annat deltagit i övningar i samordnad sjömålstrid tillsammans med Finland men också i övningar marinen gjort inom ramen för Joint Expedition Force.

Marinchef Ewa Skoog Haslum ser stora möjligheter i utvecklingen:
–Sjöoperativ helikopter är en viktig och naturlig del i den marina familjen som tillför avgörande förmågor för att uppnå en högre effekt i sjöstriden.