Livgardets värnpliktiga övar vid Solvalla

Efter några månaders utbildning sätts Livgardets värnpliktiga på prov. Under tidig morgon torsdagen 24 mars kommer en pluton med drygt 40 soldater att genomföra ett övningsmoment i och omkring en nedlagd skola i närheten av Solvalla i Bromma.

Bilden är tagen vid en tidigare övning. Foto: Svante Rinalder/Försvarsmakten

Soldaterna bär stridsutrustning inklusive vapen och kommer att skjuta löst, alltså med ofarlig ammunition, men bara inomhus. Plutonen kommer anfalla från skogsterrängen i närheten. De kommer att ta byggnaden, och därefter skydda och bevaka objektet under resterande del av dygnet.

Övningsmomentet är en del av en flera dagar lång övning som testar soldaternas gränser och uthållighetsförmåga. När momentet genomförs har övningen redan pågått i ett dygn. Övningen är ett soldatprov - en tuff prestationsövning där rekryterna testas både fysiskt och mentalt. De får bland annat begränsat med mat och sömn samtidigt som de förväntas prestera maximalt.

– Under övningen pressar vi soldaterna enormt både fysiskt och mentalt. Vi vill att de ska få bättre självkännedom och självkänsla, och lära sig att prestera trots svåra förhållanden. I slutändan bidrar det även till ett starkare försvar, säger Fabian Frankenius, ställföreträdande chef på Livbataljonens grundutbildningskompani.

Utbildning mot Livbataljonen

De värnpliktiga som övar genomför sin utbildning med inriktning mot Livbataljonen. Ett förband med uppgiften att vid kris och krig förstärka skyddet av viktiga byggnader och platser i Stockholm. Livbataljonen är också det förband som ansvarar för den statsceremoniella verksamheten inom Försvarsmakten och skyddar de Kungliga slotten. När de värnpliktiga genomfört sin grundutbildning med godkänt resultat krigsplaceras de på Livbataljonen. De kan också söka anställning och arbeta på heltid som skyttesoldater vid bataljonen.