Med Danmark i lufthavet

Rysslands angrepp på Ukraina, tillsammans med hotfulla uttalanden från rysk sida, påverkar Europas och Sveriges säkerhet. Konflikten i Ukraina handlar ytterst om att Ryssland vill begränsa små staters rätt till självbestämmande. Sverige bygger sin säkerhet tillsammans med andra och styr, som nation, själv över sina samarbeten.

stridsflygplan
stridsflygplan
Svenska Jas 39 Gripen och danska F-16 Fighting Falcon i samövning i svenskt, danskt och internationellt luftrum. Foto: Butler/Försvarsmakten
stridsflygplan
Foto: Ole-Dole/Försvarsmakten
stridsflygplan
Foto: Ole-Dole/Försvarsmakten
stridsflygplan
Foto: Danska flygvapnet
stridsflygplan
Foto: Danska flygvapnet
stridsflygplan
Foto: Danska flygvapnet

Det nordiska samarbetet fortskrider. Under två dagar har svenska och danska flygvapnet övat tillsammans. 72:a stridsflygdivisionen från Skaraborgs flygflottilj har tillsammans med danska flygvapnet genomfört samövning i svenskt, danskt och internationellt luftrum. Det stärker svensk operativ försvarsförmåga i linje med regeringens uppdrag.

– Vi ansvarar tillsammans för säkerheten i närområdet, vilket denna typ av flygövning är ett bra exempel på. Vår förmåga att verka tillsammans är god, och vi ser fram emot fortsatt samarbete med det danska flygvapnet, säger ställföreträdande flygvapenchef Anders Persson.

Med hög tillgänglighet är flygvapnet redo att säkra den territoriella integriteten och Sveriges gränser.

Försvarsmakten upprätthåller en god lägesbild och följer händelseutvecklingen noga, tillsammans med andra berörda myndigheter och närmaste partners.

– Svenska försvaret ska enskilt och tillsammans med andra, inom och utom landet, försvara Sverige, främja Sveriges säkerhet samt värna vår demokrati, fred och frihet. Vi vidtar nödvändiga beredskapsanpassningar, genomför planerad övningsverksamhet och är beredda att agera, säger Anders Persson.

Sveriges försvarsförmåga är avgörande för säkerheten och stabiliteten i norra Europa. Det finns beredskap för en rad olika åtgärder beroende på händelseutvecklingen.