Mer vapen och ammunition när anslagen ökar

Anslagen till Försvarsmakten ökar med två miljarder kronor under 2022 och bemyndiganderamen för materielbeställningar utökas med över 30 miljarder kronor. Det blev uppgörelsen efter förhandlingarna mellan riksdagspartierna i försvarsberedningen.

luftvärn
luftvärn
Luftvärnsstridsgrupp ur Luftvärnsregementet, Lv6.

Under onsdagen enades försvarsberedningen om att öka Försvarsmaktens anslag med 2 miljarder under nuvarande år. Dessutom får myndigheten mer flexibla finansiella villkor vilket innebär att myndigheten kan tidigarelägga planerade åtgärder.

– Givet den säkerhetspolitiska utvecklingen i Europa är det viktigt att stärka försvarsförmågan här och nu, men också på längre sikt. Det är glädjande att se den breda politiska uppslutningen för denna överenskommelse, säger överbefälhavare Micael Bydén.

Överbefälhavaren konstaterar att detta är ett steg till öka Sveriges försvarsförmåga med en anslagsnivå motsvarande två procent av BNP och att detta är en viktig säkerhetspolitisk markering, både nationellt och internationellt.

Det som står på listan för vad som behövs för att på kort sikt öka Försvarsmaktens förmåga och uthållighet är till exempel kvalificerad ammunition som luftvärnsrobotar, jaktrobotar och pansarvärnsvapen. Drivmedel, livsmedel, läkemedel och sjukvårdsmateriel ska också anskaffas. Beställningar ska läggas omgående. Att ytterligare stärka förmågan på Gotland är ett annat fokusområde.

– Nu gäller det att utveckla och förvalta det stora förtroende vi fått genom detta politiska beslut. Försvarsmakten kommer fortsätta ta ansvaret att utgöra en avhållande kraft mot alla typer av hot och angrepp i dag och i morgon, säger Micael Bydén.