Multinationellt samarbete för trafiksäkerheten

Under övningen Cold Response 2022 deltar omkring 30 000 personer från 27 olika nationer. Det innebär att tusentals militära fordon färdas på de norska smala vägarna tillsammans med civila fordon. Och det är där det multinationella militärpoliskompaniet gör skillnad.
– Tillsammans är vi här för att stödja de olika förbanden på plats och skapa möjlighet för övning. Vår uppgift är att stödja förbandens förflyttningar på ett säkert sätt och arbeta för att civila inte kommer till skada på grund av övningen, berättar förvaltare Sven Lundberg, chef för den svenska militärpolisstyrkan.

Ett multinationellt militärpoliskompani har uppgiften att stödja förbanden med bland annat trafikreglering under Cold Response. Här samverkar en finsk, en svensk och en norsk militärpolis inför nästa uppdrag.
Ett multinationellt militärpoliskompani har uppgiften att stödja förbanden med bland annat trafikreglering under Cold Response. Här samverkar en finsk, en svensk och en norsk militärpolis inför nästa uppdrag.
Ett multinationellt militärpoliskompani har uppgiften att stödja förbanden med bland annat trafikreglering under Cold Response. Här samverkar en finsk, en svensk och en norsk militärpolis inför nästa uppdrag. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Kolonner med tunga och breda fordon skapar snabbt långa bilköer på de smala norska vägarna.
Kolonner med tunga och breda fordon skapar snabbt långa bilköer på de smala norska vägarna. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Förvaltare Sven Lundberg, Livgardet, chef för den svenska militärpolisstyrkan under Cold Response 2022. Här i samverkan med en tysk militärpolis.
Förvaltare Sven Lundberg, Livgardet, chef för den svenska militärpolisstyrkan under Cold Response 2022. Här i samverkan med en tysk militärpolis. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Finsk-svenskt försvarssamarbete i praktiken. Finsk och svensk militärpolis arbetar tillsammans i den multinationella militärpolisstyrkan under Cold Response.
Finsk-svenskt försvarssamarbete i praktiken. Finsk och svensk militärpolis arbetar tillsammans i den multinationella militärpolisstyrkan under Cold Response. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Finsk, svensk och norsk militärpolis förbereder nästa stridsområde på E6:an.
Finsk, svensk och norsk militärpolis förbereder nästa stridsområde på E6:an. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

Den multinationella militärpolisstyrkan under Cold Response består av militärpoliser från fyra nationer, Norge, Sverige, Finland och Tyskland. Det multinationella militärpoliskompaniet leds av hemmanationen Norge och från Sverige deltar en tropp från 11:e militärpolisbataljonen på Livgardet.

På rätt plats i god tid

Militärpolisen har flera uppgifter men huvuduppgiften handlar om trafiksäkerhet för att övningen ska kunna rulla på så smidigt som möjligt. Förutom trafiktjänsten har man även uppgiften att hantera säkerheten ur ett underrättelseperspektiv. När det gäller trafiktjänsten följer enheterna de stridsplaner som finns och identifierar de korsningar, broar eller andra platser där trafikreglering behövs så att man kan vara på rätt plats i god tid före förbanden ska passera.

Alla militärpoliser i den multinationella styrkan på plats får reglera trafik men när det ska göras ordningsingripanden eller frihetsberövanden måste personalen på plats, enligt jurisdiktionen, ha en norsk kollega med sig.

Tillsammans utvecklar vi varandra

Militärpolisarbetet har en internationell prägel och ser i stort sett ut på samma sätt i de flesta nationer. Men trots det finns det skillnader.
– I och med att vi jobbar tillsammans får man en inblick i hur de andra nationerna arbetar i sin vardag. I stort sett jobbar vi på samma sätt men sen kan det finnas skillnader i hur man tar sig an och löser den operativa uppgiften. Att delta i övningar av den här storleken är mycket nyttigt och bygger erfarenheter för framtiden, vi lär av varandra hela tiden, avslutar Sven Lundberg.

Cold Response är en regelbundet återkommande vinterövning, som leds av norska försvarets operativa högkvarter. Den har genomförts vart annat år sedan 2006.

Cold Response 2022

Övning Cold Response 2022 genomförs 14 mars - 1 april och omfattar cirka 35 000 deltagare från 27 nationer varav omkring 1600 svenska soldater och officerare.

Läs mer om övningen