Nu stärks specialförbandens samarbete ytterligare

Samarbetet mellan norska, svenska och finska specialförband har varit starkt under flera decennier och förbanden har upprätthållit nära relationer, genomfört gemensam utbildning och övningsverksamhet och även operationer. Även på chefsnivå finns starka vänskapsband.

specialförbandschefer
specialförbandschefer
Cheferna för de norska, svenska och finska specialförbanden - brigadgeneral Anders Löfberg, generalmajor Torgeir Gråtrud och brigadgeneral Tero Ylitalo. Foto: Försvarsmakten

Den 8 och 9 mars möttes cheferna för de svenska, norska och finska specialförbanden i Oslo för att diskutera hur de går vidare i att stärka banden och samverkan. Det trilaterala samarbetsavtalet mellan Sverige, Norge och Finland och den pågående krissituationen i Ukraina ger förutsättningarna för att ta nödvändiga steg i att fördjupa samarbetet ytterligare.

Avsikten med mötet var att utveckla en handlingsplan för en framtida gemensam utveckling mellan ländernas specialförband, utgående från erfarenheter från tidigare operationer. Målet är att förbättra försvarsförmåga och samarbete under såväl fredstida förhållanden som krissituationer och konflikter.