Ny utrustning för matlagning i fält

En av Försvarsmaktens grundläggande förmågor rustas upp. Försvarets Materielverk, FMV, har nyligen tecknat en rad avtal om nya tältspisar, kylboxar och kokkärror. Detta förbättrar förbandens förmåga att verka i fält under längre perioder.

kök
kök
Fältkök används vid Sjöstridsskolans Intendentursektion. Foto: Michaela Linge/Försvarsmakten
Kokkärra 113
Kokkärra 113 med tvåaxligt chassi med bromsar och fjädring som gör att den kan dras efter person- eller lastbil i upp till 80 kilometer i timmen. Foto: FMV
Kock
Kokgrupp från hemvärnet under övningen Aurora 17. Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten
tältkamnin
Nya tältspisar till Tält 12 och Tält 20 kommer att få bärväska och gnistskydd. Foto: Toni Larsson/Försvarsmakten

Fältförplägnad har historiskt varit kopplat till förbandens mat och utspisning, men handlar i dag om  mer än så. Detta kräver utrustning som förbättrar förutsättningarna för allt från att kunna få tillgång till rent vatten och varma tält, till ökade förutsättningar för en god hygien och miljö ute i fält.

– Det här är efterlängtad materiel. Fältförplägnad kanske inte alltid får stå i strålkastarljuset, men utgör en viktig del i soldatens vardag, säger Stefan Söderberg, produktledare Fältförplägnad på FMV.

Ny kokkärra införs

Ett av de mer efterlängtade avtalen rör modifieringen av Koktraktorkärra 112 som nu istället blir Kokkärra 113. I och med modifieringen får den ett nytt, tvåaxligt chassi med bromsar och fjädring som gör att den kan dras efter person- eller lastbil i upp till 80 kilometer i timmen. 

Koktraktorkärran har, som namnet antyder, varit avsedd att kopplas till en traktor med en maxfart på 30 kilometer i timmen. Uppgraderingen innebär med andra ord att kärran får en avsevärt bättre förmåga att följa förbandets förflyttning. De äldre kärrorna kommer successivt att uppgraderas och arbetet pågår från hösten 2022 till 2026.

Kök för jägarförband

FMV har också beställt nya flerbränslekök som är avsedda för jägarförbanden ute i fält. Det motsvarar ungefär ett civilt campingkök som kan drivas med en rad olika bränslen. Fördelen med de nya köken är att de kan drivas av bränslen som ger hög effekt även vid sträng kyla, vilket minskar till exempel uppvärmningstiden av vatten.

De nya tältspisarna är avsedda för Tält 12 och Tält 20 och tillverkas efter ritningsunderlag på befintlig tältspis, men kommer att kompletteras med bärväska och gnistskydd.

Kylboxen, som har en temperaturlogg, kommer att underlätta för Försvarsmakten att transportera färska livsmedel från lager ut till koksystem med bibehållen kylkedja och livsmedelskvalitet.