Fortsatt hög aktivitet i Mali

FN:s Minusma-insats drabbas dubbelt när de franska insatserna Barkhane och Task force Takuba avbryts, berättar en av de militära styrkecheferna, svenske brigadgeneralen Stefan Andersson.

lastbil
lastbil
Exempel på när indirekt eld slår ner på Nigerianska campen, denna gången i Ansongo, ingen stupad men flera skadade.
stridsfordon
Stefan Andersson deltar i en av Sector East operationer, på väg in i Menaka – en riktigt ”hot spot”.
Stefan Andersson
Stefan Andersson med ett anti-drönar-vapen.
FN-soldater
Ett viktigt möte med ett förband innan de ger sig ut på operation.
soldater
Dialog med de väpnade parterna – hur följa avtalet och komma vidare? En inte helt enkelt fråga.
helikopterskytt
Minusma stödjer med nödvändig eldkraft – samtliga operationer är beroende av varandra.

En patrull från FN:s insats Minusma besöker en by i sydöstra Mali. De samtalar med människor, skapar lugn, hjälper till med enklare sjukvård – sådant soldaterna i den fredsbevarande insatsen är satta att göra.

Någon timme efter besöket rullar bilar in i byn. En mindre grupp jihadister kliver av flaken och söker sig till en av männen, som de uppenbarligen vet har samtalat med FN-soldaterna. Efter att även ha hämtat mannens familj dödas han framför deras ögon. Eller ”slaktas” som det står i den rapport som brigadgeneral Stefan Andersson refererar till. Budskapet är tydligt: pratar du med FN dör du.

Han är sektorchef i FN:s insats Minusma med ansvar för 4 000 soldater och återger händelsen av ett specifikt skäl. När de franska insatserna Barkhane och Task force Takuba inom kort avvecklas ökar jihadisternas handlings- och rörelsefrihet. Det leder bland annat till en ökad risk för repressalier som den i inledningen.

– Det minskar förstås befolkningens vilja att prata med oss, något vi är beroende av för att hålla oss uppdaterade samt förmedla information och för att kunna utföra vårt uppdrag, där en av de viktigaste uppgifterna är att skydda civilbefolkningen, säger han.

Utan den dämpande effekt som de franska insatserna har haft på jihadisterna ökar sannolikt också risken för attacker mot internationella förband och den maliska armén. Vilket givetvis innebär ett tilltagande hot mot Minusmas personal, både på camperna och när de befinner sig på operationer. Stefan Andersson konstaterar att det inte är mycket att göra åt saken, mer än att så gott det går stärka skyddet runt camper och under operationer, samt genom ständig utbildning och övningar.

– Som det ser ut nu får vi inte mer resurser och vårt mandat, som innebär att vi bara får använda våld i självförsvar, är oförändrat. Men det är bara att acceptera läget och behålla fokus på uppgiften. I min sektor har vi en bra relation med den maliska armén och vi strävar ständigt efter att utveckla koordinering och samarbete. Detta blir nu än viktigare.

Han understryker också att en viktig framgångsfaktor för såväl Mali som hela Sahelregionen, är att den nu sittande övergångsregeringen på allvar diskuterar och planerar för att kunna genomföra en valprocess betydligt tidigare än vad som tidigare meddelats.

Stefan Andersson är sedan november 2021 chef över Minusma Sektor öst fram till november 2022. Han är placerad på sektorshögkvarteret på FN:s Internationella Super Camp i Gao, tillsammans med sju andra svenska officerare.

Frankrike meddelade i mitten av februari att de kommer att lämna Mali militärt inom fyra till sex månader.

Försvarsmakten gör bedömningar av hotbilden gentemot svensk trupp i Mali. Någon förändring i bedömningen av hotbild har inte skett den senaste tiden.