Stridsfotograf finalist i tävlingen Årets bild

Försvarsmaktens stridsfotoavdelning är kända för foto av högsta klass. Alexander Gustavsson är en av finalisterna i tävlingen Årets bild med stillbilder från evakueringen av Afghanistan. Stridsfotografen nomineras i klasserna Årets nyhetsreportage utrikes och Nyhetsbild utrikes.

Kabul
Kabul
Bilden är en av de foton som ingår i nomineringen, denna i kategorin Årets nyhetsreportage utrikes. Foto: Alexander Gustavsson/Försvarsmakten
Alexander Gustavsson
Alexander Gustavsson under ett av många fotouppdrag. Foto: Försvarsmakten
Afghanistan
Utsikten från en TP 84 Hercules över Afghanistan. Foto: Alexander Gustavsson/Försvarsmakten
Hercules
Flyktingar från Afghanistan i en svensk TP 84 Hercules. Foto: Alexander Gustavsson/Försvarsmakten

Stridsfotograferna är ett insatsförband som ständigt står redo att dokumentera Försvarsmaktens verksamhet i Sverige och utomlands. När beslutet om en evakuering från Afghanistans huvudstad Kabul kom så följde Alexander Gustavsson med de svenska förbanden. 

Han var väl medveten om de risker som uppdraget innebar.

– De här bilderna måste tas och jag kände ett starkt kall att göra det. Vi åkte ner på kort varsel och landade i Islamabad i Pakistan, därefter var det dags att flyga in till Kabul. Jag visste inte vad som väntade när jag kände hur flygplanets hjul tog mark på landningsbanan, men när rampen på planet sänktes var det bara att gå ut och ta så många bilder som möjligt, säger Alexander Gustavsson. 

På Hamid Karzai International Airport mötte han svenska operatörer ur specialförbanden och de många civila som skulle evakueras. Bilderna från evakueringen skulle bli historiska och kom att spridas över världen. Alexander Gustavsson åkte med på flera turer in och ut ur Kabul.

– Det var många barn, unga och kvinnor som åkte med våra TP 84 Hercules. Efter att planen lyfte fick jag hjälpa till med att dela ut vatten och försöka lugna de som evakuerades. Det var en extremt känslosam stund där många var rädda, förtvivlade och grät, säger Alexander Gustavsson. 

De här dagarna under slutet av augusti förra året blev avslutningen på en 20 år lång insats för Försvarsmakten. Bilderna från evakueringen har publicerats på många håll - inte minst i Försvarets Forum. 

– Det är väldigt hedrande att bilderna får den här uppmärksamheten och jag är glad att Försvarsmaktens fotografer kan delta i Årets bild, säger Alexander Gustavsson.

Vinnarna presenteras 17 mars på en gala i Stockholm.