Det svensk-finska försvarssamarbetet fortsätter att ta nya steg varje gång länderna övar tillsammans. Under Cold Response 2022 övar omkring 1 500 svenska soldater och officerare tillsammans med närmare 700 kollegor från Finland. Övningen är en sedan länge planerad multinationell övning ledd av Norge där NATO-allierade och partnerländer deltar med omkring 30 000 deltagare.
Sverige, Norge och Finland strider på samma sida i övningen. Runtom i övningsområdet fördjupas därför FISE-konceptet på alla nivåer. Längst fram i övningens frontlinjer slipas samarbetet på plutonsnivå, där finska stridsvagnar är underställda svenska enheter för att lösa stridsuppgifter tillsammans. Under övningen leds förbandet av en svensk brigadchef med en ställföreträdande brigadchef från Finland.
”Tillsammans blir vi starkare”
Längst bak i övningsområdet har Sverige och Finland en gemensam logistikhub, FISE-hub, som står för det bakre underhållet. Vid denna hub arbetar svensk och finsk personal tillsammans med att försörja förbanden vid fronten med de förnödenheter som behövs i övningen. Det kan vara allt ifrån tekniska reservdelar till ammunition.
– Samordningen ger oss flera fördelar. Att ha en gemensam logistikkedja och samordna transporter, både från Finland och Sverige men även inom Norge skapar en större resurseffektivitet, vi kan nyttja flera resurser för att stödja varandra. Samordning skapar även en större redundans där vi blir mindre känsliga för påverkan på våra förband, säger major Jesper Eldevåg, funktionsövningsledare logistik under övningen.
Under övningen har Försvarsmaktens logistikchef, brigadgeneral Michael Nilsson, studerat logistikkedjan.
– Här har vi skapat ett flöde där Sverige och Finland samarbetar. Det är en framgångsfaktor som gör att vi kan nyttja varandras resurser och personal och få till en redundans i vårt eget system. Tillsammans blir vi verkligen mycket starkare, säger Michael Nilsson.
Utvecklad logistik stärker försvaret i norr
Det finns fler steg att ta för att utveckla Försvarsmaktens logistik i norra Sverige och därmed stärka försvarsförmågan i landsdel som är en del av Nordkalotten– ett område med stigande militärstrategisk och säkerhetspolitisk betydelse.
– Med övningen som grund kan vi jobba vidare inom FISE-samarbetet för att minska de friktioner som finns och utveckla den gemensamma logistiken. Det kräver att vi verkligen engagerar oss helhjärtat på alla nivåer för att logistiken ska få en framträdande roll.
Sammanhållen och robust logistik skapar operativ effekt såväl nationellt som internationellt i gemensamma operationer, poängterar Michael Nilsson.
– Jag ser ganska mycket finska resurser på plats här. Vi kunde haft mer resurser på plats från svensk sida. Av olika skäl har det inte varit möjligt men vi måste tänka till inför våra egna övningar så att vi verkligen är väldimensionerade och ser effekterna av att få igång ett flöde, avslutar han.