Svenska och finska fartyg testar gemensam lägesbild i realtid

Sverige och Finland har ett sedan länge väletablerat samarbete, som nu fördjupas ytterligare. Genom en vidareutveckling av informationsutbyte till sjöss kan svenska och finska fartyg dela lägesbild över större avstånd och i realtid, något som hittills varit komplicerat mellan olika nationer

Sverige och Finland har övat ubåtsjakt och ytstrid i Stockholmsområdet i den gångna veckan
Sverige och Finland har övat ubåtsjakt och ytstrid i Stockholmsområdet i den gångna veckan
Sverige och Finland har övat ubåtsjakt och ytstrid i Stockholmsområdet i den gångna veckan Foto: Försvarsmakten

Sjöstrid handlar till stor del om att skapa en lägesbild och se till att den egna styrkan känner till var motståndaren befinner sig. Det är lättare sagt än gjort i ett hav med många fartygsrörelser och stora avstånd. Sverige och Finland bidrar tillsammans till den gemensamma lägesbilden och genomför just nu tester med nya system som ska effektivisera utbytet.

Svenska och finska fartyg delar lägesbild över större avstånd och i realtid under övningar i Östersjön under mars 2022.
Länk 22 används för att i realtid kommunicera och dela lägesbild mellan fartyg till sjöss. Foto: Försvarsmakten

– Just nu genomför vi tester med det som heter Länk 22, ett system för informationsutbyte mellan fartyg med radiovågor. Det som skiljer detta mot tidigare är att vi får enklare att kommunicera och dela information med Finland och Nato, säger övningsledaren Daniel Eklund.

Testerna påbörjades under förra året och innan jul var HMS Härnösand i finska Pansio för att genomföra prover vid kaj. Just nu pågår mer avancerade övningar där HMS Nyköping och det finska fartyget Uusimaa övar ubåtsjakt i Stockholms skärgård och samtidigt utbyter information över länk 22.

Sverige och Finland har ett väletablerat samarbete och övar kontinuerligt tillsammans.
Sverige och Finland har ett väletablerat samarbete och övar kontinuerligt tillsammans. Foto: Försvarsmakten

– Fartygen använder systemet i övningen och på land i Karlskrona finns svenska och finska representanter som kompletterar övningen för att se att allting fungerar som det ska. Med anledning av omvärldsläget är det av stor vikt att vi enkelt och effektivt kan verka tillsammans och skapa stabilitet och säkerhet i Östersjön, säger Eklund.

Övningar med Finland kommer att fortsätta och implementeringen av nya gemensamma system fortgår löpande.