Från Sverige deltog stridsflyg och ytstridsfartyg samt delar ur telekrigsbataljonen. Det finska bidraget bestod av stridsflygplan av typen F-18 Hornet samt ett ytstridsfartyg.
Försvarssamarbetet mellan Sverige och Finland är väletablerat och övas återkommande. Det innebär att övningar som denna sker med jämna mellanrum. Det långsiktiga syftet är att stärka den gemensamma förmågan att kunna möta olika typer av hot.
– Genom övningar likt denna stärker vi den svensk-finska förmågan att tillsammans försvara våra gemensamma intressen och förhindra en motståndare från att angripa våra länder, säger Jonas Wikman som är ställföreträdande insatschef i Försvarsmakten.
Den här typen av övning är ett bra exempel på när flygvapnet och marinen övar tillsammans med Finlands luft- och sjöstridskrafter för att lösa gemensamma uppgifter. Gemensamt har vi möjlighet att kraftsamla resurser i form av både stridsflygplan och fartyg för bekämpning av sjö- och luftmål.
– Övningen är ett naturligt steg i en fortsatt ökad gemensam luftoperativ förmåga med finska flygvapnet. Tillsammans visar vi utvecklingen av det fördjupade samarbetet, här och nu, under rådande försämrade omvärldsläge, säger flygvapenchef generalmajor Carl-Johan Edström.
Försvarsmakten övar kontinuerligt för att bland annat skapa stabilitet i närområdet. På senare år har den militära aktiviteten ökat vilket medför högre krav på såväl beredskap som tillgänglighet.
– Marinen har god förmåga att från våra fartyg leda kvalificerad strid med såväl svenska som finska flyg- och sjöstridskrafter. Samtidigt som vi övar genomför vi skarp sjöövervakning och följer noga utvecklingen i omvärlden med möjlighet att vidta åtgärder om det behövs, säger marintaktisk chef brigadgeneral Peder Ohlsson.