"Det bästa med att vara borta är allt jag får med mig hem igen"

När David Hansson går till jobbet på måndag morgon vet hans fru Frida att han inte kommer hem förrän på fredag eftermiddag. Att vara ifrån varandra är svårt, men digitala verktyg och öppenhet mellan de två gör att det ändå fungerar bra, säger han.

Översergeant David Hansson
Översergeant David Hansson
Översergeant David Hansson fullgör bemanningsuppdrag under ett år på Internationella utbildningsenheten (Int UTBE) på Livgardet i Kungsängen. Foto: Antonia Sehlstedt/Försvarsmakten

Under ett års tid ska David Hansson fullgöra ett bemanningsuppdrag på Internationella utbildningsenheten (Int UTBE) på Livgardet. Det innebär att han åker hemifrån måndag morgon och kommer hem på fredag eftermiddag varje vecka. Det geografiska avståndet till frun Frida är det svåraste med veckopendlingen, men de två träffas ändå mycket på kvällarna – digitalt.

– Webbkameran är på både ofta och länge. Det är en metod som har funkat bra för oss, berättar David.

– Jag tror det är väldigt viktigt att hemmasituationen är i god ordning och att man kan ha en rationell och öppen dialog med sin partner, för att det ska kunna fungera att ta sig an ett bemanningsuppdrag som jag gjort.

För även helgerna blir ju lite speciella, konstaterar han. Då ska man hinna träffa vänner, sin familj, umgås med partnern och hinna göra någonting roligt.

Tre timmar till jobbet

För David har pendlingen mellan Halmstad och Kungsängen fungerat väldigt smidigt. Resan tar ungefär tre timmar från dörr till dörr. Flyget från Halmstad går till Bromma flygplats och därifrån tar det ungefär en timme innan han framme vid Livgardet i Kungsängen.

– Min arbetstid börjar måndag 12.30 och slutar 11.30 på fredag. För mig som veckopendlare ingår inte restiden i arbetstiden, men vi får ganska stort förtroende av chefen så jag har lagt ut den icke-färdigplanerade arbetstiden så att vissa dagar i veckan blir längre, så att restiden kan ligga på vardagarna.

Planering med chefen

En av de saker David uppskattar allra mest med att vara på Int UTBE är all den egenutveckling och kompetensutveckling han får. Han har fört en dialog med sin chef på och berättat i vilken riktning han önskar kompetensutveckla sig. Tillsammans har de planerat och skapat förutsättningar för att allt ska bli som David önskar. Under sitt år på enheten kommer han att ha gått fyra kurser för att förbereda för sin nya tjänst på hemmaförbandet, något som ofta är svårt att få till med hänsyn till arbetsbelastningen. Även inblicken i hur Försvarsmaktens olika förband arbetar är väldigt lärorik, menar David.

– Vi träffar jättemycket människor från olika förband. Bara på vår enhet har vi flygvapenofficerare, pansarofficerare, artillerister, luftvärnsofficerare, kavallerister och Livgardister – vi är en jättebra skara. Tillsammans har vi ofantligt mycket erfarenhet och det är den stora vinningen här. Att man kan få ta med sig en del av den erfarenheten hem och sprida vidare det på förbandet.

David menar att man har alla möjligheter i världen att göra ett bemanningsuppdrag till en bra upplevelse, men att det finns en gammal förlegad bild som cirkulerar ute på förbanden:

– Den generella uppfattningen om bemanningsuppdrag har varit att det är ett straff och att man kommenderas bort från sitt förband. Men nu när jag själv tjänstgör på Int UTBE måste jag säga att den uppfattningen är helt fel och framförallt med hänsyn till kollegorna man har runt omkring sig: det är motiverade och driva människor som vill leverera det bästa man kan till de förbanden som är här och utbildar sig innan de ska rotera iväg. Och de resurserna som finns här finns ingen annanstans. Det finns i stort sätt inga begränsningar i övningsplanering. Det är verkligen bara att låta fantasin flöda. Här kan man spänna bågen och göra saker bra.

Översergeant David Hansson
  • Bor i Halmstad med frun Frida
  • Arbetar på Luftvärnsregementet i Halmstad
  • Fullgör bemanningsuppdrag under ett år på Internationella utbildningsenheten (Int UTBE) på Livgardet i Kungsängen.
  • På Int UTBE arbetar han med att utbilda de som ska på utlandstjänstgöring i samverkan. Förenklat lär han ut hur man kommunicerar bättre och hur man förbereder inför ett samtal: hur man analyserar sin motpart och de frågor som ska diskuteras med personen. Det kan till exempel vara en samverkansofficer som ska på ett möte med en byäldste eller den patrullerande skyttegruppen som kommer att möta lokalbefolkningen inne i en by eller någonstans mitt ute i öknen.
Internationella utbildningsenheten
  • Utbildar förband och enskilda individer inför internationella insatser
  • Tillhör Livgardet i Kungsängen
  • Består av 60 individer varav 40 är bemanningsuppdrag
  • Arbetar förnärvarande med att minska antalet korta kommenderingar (instruktörsförstärkningar), för att det ska bli en jämnare belastning på Försvarsmaktens förband.