Ett steg framåt för bataljonen

Även i år har Funktions- och bataljonsövning 1 kantats av snabba väderomslag och varierande temperatur. Trots förutsättningarna vädermässigt har de olika delarna börjat svetsats samman till en större enhet; bataljonen.

Stridsfordon 90 på Skövde övnings- och skjutfält
Stridsfordon 90 på Skövde övnings- och skjutfält
Stridsfordon 90 under bataljonsövningsdelen av övningen Foto: Sarah Ryrhagen/Försvarsmakten
Soldat i skogen
Foto: Sarah Ryrhagen/Försvarsmakten
Pansarskyttesoldat under avsutten strid
Pansarskyttesoldat under avsutten strid Foto: Sarah Ryrhagen/Försvarsmakten
Soldat i eldställning vid förläggningsplats
Foto: Sarah Ryrhagen/Försvarsmakten
Sjukvårdare tar hand om skadad kamrat under transport till förbandsplats
En av många funktioner som övades under första veckan var sjukvård Foto: Sarah Ryrhagen/Försvarsmakten

Tidigare under våren har kompanierna övat var för sig men i och med Funktions- och bataljonsövning 1 har de nu även övat tillsammans i olika stridssituationer. Förbanden har med både värnpliktiga, anställda soldater och officerare nu övat i två veckor på Skövde övnings- och skjutfält. Första veckan var det fokus på de olika funktionerna och under andra veckan har pusselbitarna satts samman för att kunna verka tillsammans i en större enhet, en bataljon. Det har bland annat övats taktisk transport, sjukvård, anfall över vattendrag, försvar, tankning och laddning.

- Funktionsdelen har gått bra, vi har nått de målsättningar vi satte upp och de olika
funktionerna har fått öva mycket, bland annat har vi övat sjukvårdskedjan inom bataljonen, säger övningsledare för funktionsdelen Per Hurri om första veckan där det varit fokus på de olika funktionerna.

Övningens olika moment har inte bara varit lagda till dygnets ljusa timmar utan bataljonen har också fått öva i mörker.

- Förbanden ska kunna verka under alla förutsättningar, väder och ljusförhållanden. Därför är det viktigt att också öva i mörker, säger övningsledare för bataljonsdelen Fredrik Carlsson.

Här näst väntar vård av både materiel, fordon och personal, dels inför Garnisonens dag imorgon men framförallt inför nästa övning. I kommande övning tas ytterligare steg i de värnpliktigas utveckling där de dels ska lära sig hantera okänd terräng och dels lära sig fungera ihop med andra förband.

- Efter Funktions- och bataljonsövning 1 är förbandet redo att åka ner till Skåne och fortsätta utvecklas inför slutövning Våreld 22, säger Fredrik Månsson, bataljonchef.