Sveriges bästa förband är ett pris som ursprungligen instiftades av Värnpliktsrådet 1997. Syftet var att uppmuntra Försvarsmaktens regementen, flottiljer och skolor att utveckla samt förbättra värnpliktsutbildningen. Genom att belöna de förband som under det gångna året tillhandahållit sina värnpliktiga en kvalitativ och meningsfull utbildning samtidigt som man ansträngt sig för att komma till rätta med problem skapades snabbt en prestigefylld tävling som många förbandschefer siktade på att ta hem.
När värnplikten lades vilande 2010, upphörde priset att delas ut. Värnplikten har återinförts och idag delades åter priset till Sveriges bästa förband ut igen, för första gången på tolv år.
När Pliktrådet utser Sveriges bästa förband är årets verksamhet underlaget. Genom förbandsbesök, dialog med värnpliktiga, förbandschefer och funktioner som är av stor vikt för de värnpliktiga har Pliktrådet fått god insyn i den verksamhet som bedrivs runt om i landet. De kriterier Pliktrådet främst beaktar då de utser Sveriges bästa förband är följande:
- Förbandet ger de värnpliktiga en god och meningsfull utbildning.
- Befälen agerar professionellt, pedagogiskt och stöttande mot sina värnpliktiga.
- Förbandet stöttar de förtroendevalda med resurser, tid och administration.
- Förbandet tillgodoser de värnpliktigas behov av en meningsfull fritid.
- Förbandet arbetar aktivt för att minska värnpliktsavgångarna.
- Förbandet arbetar aktivt och förebyggande mot psykisk ohälsa.
- Förbandet förser mönstrande med korrekt och adekvat information.
- Förbandet efterlever Försvarsmaktens värdegrund.
- Förbandets stödfunktioner (försvarshälsa, förråd, matsal osv) fungerar på ett tillfredsställande sätt.
Pliktrådets pris för Sveriges bästa förband är en utmärkelse som samtliga utbildande förband har möjlighet att vinna, oavsett storlek, geografisk plats, försvarsgren eller något annat som kan ge förbanden olika förutsättningar. Detta då Pliktrådet tar stor hänsyn till förbandens utveckling och ansträngningar under året när vi jämför de olika förbanden.
Pliktrådets motivering
Sveriges bästa förband 2022 har ett välutvecklat medinflytandesystem som möjliggjort att den egna utbildningen kontinuerligt kunnat utvecklas under utbildningsåret, samtidigt som det gett förbandet möjlighet att agera när problem uppdagats, liksom omhänderta de värnpliktiga från andra förband som genomför sin befattningsutbildning här. Genom att använda värnpliktskonsulenter verksamhetsnära har Sveriges bästa förband arbetat aktivt med att förebygga och hantera psykisk ohälsa, till de värnpliktigas uppskattning. De värnpliktiga uppfattar sina befäl som professionella och pedagogiska, och då problem uppstått har de hanterats i nära dialog mellan befäl och värnpliktig. Förbandet har agerat när allvarliga missförhållanden uppmärksammats på andra förband, helt i enlighet med Försvarsmaktens uppförandekod och värdegrund. Förbandet är inte problemfritt, men personal har varit lyhörda mot både värnpliktiga och pliktrådet när kritik och förslag framförts.
Sveriges bästa förband 2022 går till... Försvarsmaktens tekniska skola!
– Fantastiskt roligt att vårt målmedvetna och systematiska arbete med medinflytande har gett resultat, kommenterade FMTS chef, överste Annelie Vesterholm.
– Härligt att vårt mindset på ett tydligt sätt har framgått för både våra egna rekryter men även för de vi har till låns från andra förband under central befattningsutbildning. Jag känner mig mycket stolt över min personal och tacksam för alla som stöttat oss i genomförandet, sa bataljonchef Caroline Norenborg.
– Verkligen roligt att vi lyckats utmärka oss på detta vis. Det är en indikation på att vi jobbar åt rätt håll inom flera viktiga områden som rör värnpliktsutbildningen och det sporrar mig att fortsätta utvecklas tillsammans med min personal, berättar kompanichef Linda Bremer.