Första soldaterna till I 21 i Sollefteå och Östersund

Nu har de första soldaterna som ska göra sin värnplikt på I 21 i Sollefteå och Östersund ryckt in. Det är åtta kompanibefälselever som ska göra 15 månaders värnplikt.

värnpliktiga
värnpliktiga
Nu har de första åtta soldaterna till I 21 ryckt in. De kommer att göra 15 månaders värnplikt varav de första månaderna i Boden innan de kommer till Sollefteå respektive Östersund på I 21 Västernorrlands regemente med Jämtlands fältjägarkår. Foto: Erik Löfgren/Försvarsmakten
kompanibefälselever
Övre raden: Simon Johansson, Isla Talviharju, Martin Niemi, Jesper Lassis och Daniel Becera-Pietryka är de första soldaterna som kommer att göra sin värnplikt på I 21 i Östersund. Nedre raden: Ludwig Bjurling, Kristoffer Dingstad och Ove Uusmasik-Schyffert kommer att göra sin värnplikt som KB-elever på I 21 i Sollefteå. Foto: Erik Löfgren/Försvarsmakten
skjutövning
Planen är 100 värnpliktiga på I 21 under utbildningsåret 2022/23 varav 60 i Östersund och 40 i Sollefteå. Nu har de första åtta värnpliktiga ryckt in och gjort sin första skjutövning på I 19 i Boden i väntan på att de ska komma till ”hemförbanden” i Sollefteå och Östersund i sommar. Foto: Erik Löfgren/Försvarsmakten

Inryckningen skedde på I 19 i Boden där I 21:s KB-elever kommer att genomföra sina första månaders grundutbildning tillsammans med KB-elever från övriga förband i Falun, Arvidsjaur och Boden. I sommar kommer de ut till sina ”hemförband” för att ta emot årets omgång med värnpliktiga.

Av de åtta KB-eleverna på I 21 Västernorrlands regemente med Jämtlands fältjägarkår kommer fem att göra sin värnplikt i Östersund och tre i Sollefteå. Planen är att det under utbildningsåret 2022/23 totalt kommer att utbildas 60 värnpliktiga på I 21 i Östersund och 40 i Sollefteå.

– Även om jag har en bakgrund inom Hemvärnsungdomen är det en stor omställning jämfört med det ”civila livet”, men än så länge har jag fått ett positivt intryck, säger Simon Johansson från Nynäshamn som är en av de fem som nu ska göra 15 månaders värnplikt - först några månader i Boden och därefter Östersund.

Ludwig Bjurling från Stockholm är en av tre som kommer att göra sin värnplikt under 15 månader på I 21 i Sollefteå. Även han har fått ett positivt intryck av den första tiden som värnpliktig KB-elev.
– Jag ser bland annat framemot ledarskapsutbildningen och att få testa de kunskaper vi får lära oss när vi som KB-elever så småningom ska utbilda våra kamrater, säger Ludwig Bjurling.

I och med inryckningen av KB-eleverna är nu I 21 Västernorrlands regemente med Jämtlands fältjägarkår ett steg närmare att komma igång med utbildning av värnpliktiga tjejer och killar.

– Etableringen av I 21 i Sollefteå och Östersund fortgår enligt plan och det ser positivt ut såväl i Sollefteå som i Östersund, säger regementschefen på I 21, överste Jonas Karlsson.