Här lär sig flygbesättningar att överleva i vildmarken

Under tre veckors basering i Hemavan har utbildningssektionen vid Flygmedicin i Linköping utbildat flygbesättningar från flygvapnet i att överleva med nödutrustning under vinterförhållanden.

Stridsflygelever som med uppblåst livbåt vidtar "omedelbara åtgärder" efter fingerat nödutsprång i fallskärm. Foto: Försvarsmakten
Helikopterbesättning i tältbivack med uppsatt nödsignal.
Helikopterbesättning i tältbivack med uppsatt nödsignal. Foto: Försvarsmakten
Nödsignalering under mörkerförhållanden. Foto: Försvarsmakten

Efter att kurser ställts in pga pandemin under 2021, kunde antalet elevplatser i år maximeras genom kraftsamling av resurser och genomförda anpassningar i fjällterrängen. Utbildningen är fem dagar lång och genomförs till största delen under fältförhållanden. Den är inriktad på överlevnad efter nödlandning/haveri i oländig terräng. Nödutrustningen som eleverna använder skiljer sig något åt beroende på om den är anpassad för stridsflygplan, transportflygplan eller helikoptrar.

Fjällterrängen kring Hemavan är imponerande och samtidigt utmanande. Lägg dessutom till ett överväldigande snödjup och att vädret och temperaturen skiftar väldigt snabbt. Kort sagt är förhållanden gynnsamma för vinterutbildning som kräver att eleverna agerar på ett korrekt sätt i alla situationer för att inte falla offer för naturens krafter.