Marinen kartlägger ammunition i Mälaren

Den senaste veckan har marinen genomfört en miljöoperation i Mälaren. Syftet med operationen har varit att lokalisera gammal dumpad ammunition från efterkrigstiden. Röjdykarfartyget HMS Spårö har med hjälp av dykare och en undervattensfarkost identifierat och avgränsat ett dumpningsområde utanför Hässelby i Stockholm.

undervattensfarkost
undervattensfarkost
HMS Spårö använder den gula undervattensfarkosten för att identifiera objekt på botten eller i vattenvolymen. Foto: Melina Westerberg/Försvarsmakten.
röjdykare
En sportdykare larmade polisen efter att ha upptäckt ett märkligt föremål på botten vid en båtplats i Mälaren. Foto: Försvarsmakten
lampskärm
Försvarsmakten hanterar alltid misstänkta fynd som skarpa tills motsatsen är bevisad. Dykarna kunde konstatera att föremålet inte var någonting explosivt, utan en helt vanlig lampskärm. Foto: Försvarsmakten
reflexväst
Sportdykaren gjorde helt rätt genom att märka ut båtplatsen, i detta fallet med en reflexväst, kontakta polisen och inte vidröra föremålet. Det är bättre att larma en gång för mycket än för lite. Foto: Försvarsmakten
fartyg
HMS Spårö tillhör Fjärde sjöstridsflottiljen och är ett röjdykarfartyg typ Spårö. Foto: Melina Westerberg/Försvarsmakten.

Under andra världskriget hade Sverige stora förråd med mängder av ammunition av olika sort. Ammunition som lyckligtvis aldrig behövde användas men som med tiden blev gammal och instabil. Då, på 1950- och 60-talet var den vedertagna metoden att sänka instabil ammunition i sjöar och vattendrag. Metoden ansågs som det mest säkra och dumpningsplatserna valdes noga utifrån djup och intilliggande infrastruktur för att minimera påverkan på allmänheten. I dag vet vi bättre och marinen arbetar aktivt med att lokalisera och kontrollera gamla dumpningsplatser.

I Mälaren utanför Hässelby i Stockholm finns en av dessa dumpningsplatser. Under veckan som gått har röjdykarfartyget HMS Spårö undersökt platsen för att säkerställa att lådorna ligger där de ska och inte utgör någon fara för allmänheten.

– Vi har hittat flera lådor och de ligger på 40 till 50 meters djup. De ligger nedsjunkna i botten och så länge de förblir orörda finns det ingen fara för allmänheten, säger Johan Widerberg, fartygschef på HMS Spårö.

Undervattensfarkost och dykare

För att hitta lådorna används först en sonar som söker av botten, det arbetet gjordes redan förra året av Fjärde sjöstridsflottiljens röjdykare. Med hjälp av sonaren kunde ett antal intressanta platser märkas ut. Spårös uppgift är att dyka på dessa platser för att identifiera om det är en ammunitionslåda eller inte.

– Vi använder oss av både dykare och en undervattensfarkost med kamera. Hittills har vi hittat flera lådor, men också en julgran och en del metallskrot. Det positiva är att lådorna ligger där de ska ligga enligt dokumentationen. Det vanligaste är att inte vidta några åtgärder utan låta ammunitionen ligga kvar, de stora riskerna uppstår om du skulle lyfta den eller orsaka stötar, säger Johan Widerberg.

Skarp uppgift på båtplats

Marinens fartyg är alltid insatsberedda när de kastar loss, därför var det inte konstigt för Widerberg och hans besättning att de fick ett annat uppdrag att lösa på vägen till Mälaren. En privatperson hade hittat ett misstänkt föremål på botten vid en båtplats. HMS Spårös röjdykare fick i uppgift att undersöka föremålet.

– Det såg lite märkligt ut men tillslut kunde vi konstatera att det var en helt vanlig lampskärm. Jag tycker ändå att det var helt rätt av personen som larmade polisen och märkte ut platsen. Hellre en gång för mycket än en gång för lite, säger dykledaren Victor Jobs.

Victor Jobs understryker också vikten av att aldrig vidröra någonting misstänkt explosivt. Marinen har beredskap för att röja explosiva föremål i vattnet eller som kommer från vattnet, som minor eller annan sjöammunition. Om du skulle hitta ammunition eller andra potentiellt explosiva föremål i naturen ska du ringa polisen, märka ut platsen och komma ihåg att inte vidröra föremålet.