Soldatens utrustning i fokus på värnpliktskongressen

Värnpliktskongressen anordnas årligen av Pliktrådet. Det är ett tillfälle att utbyta åsikter och diskutera aktuella frågor som är viktiga för de värnpliktiga. Årets kongress hålls ”live” för första gången sedan 2019, på hotell Scandic Alvik i Stockholm, 25-29 april.

pliktrådet
pliktrådet
Rekryter från trosskompaniet på I 19 ställer frågor till representanter från Pliktrådet. Foto: David Carr/Försvarsmakten
pliktrådet
Förkongress 2022. Foto: Anton Hanny
pliktrådet
Förbandsbesök på I 19. Foto: David Carr/Försvarsmakten

Varje år utser värnpliktiga på förbanden runt om i Sverige 100 ombud som får delta på kongressen. Av dessa 100 ombud utses sedan fem personer till att ingå i Pliktrådet. För att bli invald som ledamot i Pliktrådet kan man antingen själv kandidera eller bli nominerad. Sedan följer en urvalsprocess och intervjuer tills fem personer alltså valts in i rådet på kongressens sista dag. Mandattiden är ett år.

Årets värnpliktskongress kommer bland annat att innehålla fyra olika seminarier och samtal som hålls i plenum. Bland de inbjudna talarna märks framför allt försvarsminister Peter Hultqvist, överbefälhavare Micael Bydén, men även Jonny Lindfors, chef för förbandsproduktionsenheten på Högkvarteret i Stockholm och Bengt Forssten, ställföreträdande generaldirektör på Plikt- och prövningsverket. Övriga deltagare är bland annat representanter från de olika partiernas ungdomsförbund, Plikt- och prövningsverket, riksdagsledamöter samt från olika delar av Försvarsmakten.

De frågor som pliktrådet tror kommer att tas upp under kongressen kommer att handla om materiel, som till exempel kroppsskydd, hjälmar, kängor och ryggsäckar som skaver och har dålig passform.

Men även frågor som handlar om bättre information inför mönstring, värnpliktiga som utsätts för trakasserier och dålig behandling av befäl, civilt meritvärde och värnpliktiga som är besvikna över att militärtjänsten inte blivit som de tänkt sig, kommer att tas upp för diskussion.

– En fråga som nu är högaktuell är den om mil- och dagersättning. Här har ingen anpassning gjorts i ersättningsnivåerna på länge, och det märks ju tydligt nu i och med den höga inflationen, säger Olof Wärmländer, avgående kommunikationsansvarig i Pliktrådet.

Olof Wärmländer tror också att kriget i Ukraina kommer att färga årets kongress, även om det inte är en egen punkt på dagordningen.

– Det är ju ombuden som är kongressen och det är nog troligt att de kommer att ställa frågor om Nato och Rysslands krig till de inbjudna politikerna, säger han.

Dessutom är kongressen de värnpliktigas möjlighet att påverka den fortsatta upprustningen av Sveriges försvar, vilket kommer göra Försvarsmaktens tillväxt till ett centralt tema under kongressen.

Värnpliktskongressen äger rum 25-29 april 2022 på Scandic Alvik och är öppen för gäster. För mer information om Pliktrådet, besök gärna deras hemsida: pliktradet.se