Amerikansk general besökte Göteborg

Intensivt och mycket givande. Så sammanfattar arméchef Karl Engelbrektson besöket från sin amerikanska generalskollega John Kolasheski, chef för US Army V Corps.
– Det här är ett tydligt bidrag till att vi nu snabbt ökar vår förmåga, säger generalmajor Engelbrektson.
– När jag träffar er, för första gången i Sverige är det tydligt att det finns mycket erfarenhet av samarbete med USA, säger generallöjtnant Kolasheski.

Soldater som diskuterar vid havet.
Soldater som diskuterar vid havet.
Chefen för Amf 4, Fredrik Herlitz, berättar för generalerna Engelbrektson och Kolasheski om betydelsen av Göteborgs hamn. Foto: Dawn Collazo/US Army
Soldater i konferensrum.
"Alla relationer mellan nationer börjar med relationer mellan människor." säger Karl Engelbrektson. Foto: Dag Enander/Försvarsmakten
Soldater som tittar på en militärbåt.
Under det dygnslånga besöket hann generallöjtnant Kolasheski och hans delegation med att både träffa amfibiesoldater och köra en svensk stridsbåt. Foto: Dawn Collazo/US Army

Det ryska fullskaliga anfallet på Ukraina den 24 februari.

En svensk Nato-ansökan inlämnad den 18 maj.

Det har varit en intensiv vår för Försvarsmakten. Och det kommer fortsätta vara en definierande tid för Sverige, där ett aktivt försvar är avgörande - men där också träning, övning och interoperabilitet med partners är av stor betydelse. Just de tre ämnena bland många andra diskuterades  25-26 maj i Göteborg när chefen för den amerikanska femte armékåren, generallöjtnant John Kolasheski med delegation togs emot av Karl Engelbrektson.

– Att nå effekt i praktiken är vad det här besöket handlar om, för verkansdelarna finns på taktisk nivå, säger arméchefen.

– Varje övningstillfälle, där vi samarbetar med partners som Sverige är bra för oss, säger Kolasheski och lyfte fram ett exempel i närtid, när svenska ingenjörsförband byggde broar med enheter ur V Corps under övningen Defender 22 i Polen.

Generalerna var inte de enda som möttes och planerade för framtiden. Bland annat deltog Mikael Beck (chef för Luftvärnsregementet), Rickard Johansson (chef Markstridskolan och blivande divisionschef), Stephan Sjöberg (planeringschef vid Arméstaben) och Dennis Hedström (chef Flygstaben) under mötena vid Älvsborgs amfibieregemente, där dess chef Fredrik Herlitz medverkade. Med vidsträckt utsikt över Göteborgs inlopp och hamnar förklarade Herlitz platsens strategiska betydelse, både historiskt och idag. Arméchefen gjorde också en historisk reflektion, med kortare siktdjup. 

– För sex år sedan var vi en bataljonsarmé, med noll brigader. Nu har vi två brigader, på väg mot fyra beställda och divisionsledningsförmåga under uppbyggnad. Det vi i Armén måste fokusera på nu är forcerad förmågehöjning. Då är det bra att öva och träna med en partner som US Army, för det skapar också interoperabilitet. Men då måste vi skapa relationer med människor, för det är så relationer mellan stater skapas, säger arméchef Karl Engelbrektson.