Filmserien Karlbergs slott – kunglig och militär historia

Följ med in på filmade guidningar och ta del av unik konst, arkitektur och historia

Karlbergs slott har en rik historia som går tillbaka till 1630-talet när slottet byggdes. En historia som inkluderar Sveriges mäktigaste familjer, kungligheter och sedan 1792 - militär utbildning. Här har Karl XII växt upp och legat på lit-de-parade, här har dansats Fransäs och här har det utbildats officerare.

Filminspelning med Herman Lindqvist på Karlbergs slott sommaren 2021 för filmserien Karlbergs slott - kunglig och militär historia.
Filminspelning med Herman Lindqvist på Karlbergs slott sommaren 2021 för filmserien Karlbergs slott - kunglig och militär historia.
Filminspelning med Herman Lindqvist på Karlbergs slott sommaren 2021. Foto: Joakim Hallenbring/Försvarsmakten

På Karlbergs slott finns konst, arkitektur och historia av stort intresse. Konsten, som har ett nationellt värde, ägs av staten och förvaltas av Militärhögskolan Karlberg och Fortifikationsverket. Några av tavlorna och en del av konsten finns i slottet på lån från bland annat Nationalmuseum. Då slottet är ett militärt skyddsobjekt, och stängt för allmänheten, visas detta nu för första gången upp i ett antal filmer.

Militärhögskolan Karlbergs egna guider, förstärkta av Herman Lindqvist, tar dig runt på olika tematurer. Självklart visas slottet och dess vackra och rikt dekorerade salar upp. Du kan även fördjupa dig i några av de personer som gjort avtryck i Karlbergs slotts historia, som Ulrika Eleonora d.ä. och Carl Carlsson Gyllenhielm.

Slottet är idag en arbetsplats för Militärhögskolan Karlberg, ett förband inom Försvarsmakten. Lokalerna används som arbetsrum för förbandets ledning och stab, och lektioner hålls i lektionssalarna för kadetter. Här hålls också utbildning av Försvarsmaktens egen personal. På kvällar och helger arrangeras diverse traditionsverksamheter och annan verksamhet kopplad till skolan. Utöver det nyttjas slottet som representationsslott för statsceremoniella aktiviteter.

Filmerna är gjorda av Militärhögskolan Karlbergs egen personal. Utöver Herman Lindqvist, som gästspelar som guide, förekommer också kadetter som statister.

Två filmer i veckan kommer att publiceras på Försvarsmaktens Youtubekonto Inblick, med start 31 maj 2022.

Det finns en särskild sida där filmerna presenteras och där de går att se

Filmerna går också att se på Försvarsmaktens Youtube Inblick