– En bra logistiker behöver alltid ligga steget före och vara vass på att göra prognoser och antaganden. De behöver ha en god lägesbild över brigadens alla delar och förutse vad som behövs, var och när, för att striden ska vara framgångsrik. Logistiker måste vara väldigt duktiga på taktik, säger arméchef Karl Engelbrektson.
Under arméns stora övning Våreld 22 övas brigadens logistikförmåga i större skala än på många år. Den ökade förmågan är en del av den tillväxt och förmågeökning som Försvarsmakten har fått i uppdrag av politiken att genomföra.
I grunden handlar logistik - eller med ett annat ord: underhållstjänst - om samordning av tillgängliga resurser.
– Underhållstjänsten är en förutsättning för att brigaden ska kunna lösa sin uppgift, säger major Tony Bohman, bataljonsövningsledare under Sydfront 22.
Brigadens logistikresurser finns inbyggda i organisationen. I brigaden finns en brigadunderhållsbataljon, som stödjer de andra förbanden. Brigadunderhållsbataljonen utbildas av Göta trängregemente, T 2, i Skövde. Det ingående tekniska kompaniet utbildas av Försvarsmaktens Tekniska Skola i Halmstad. Det finns även stab- och trossplutoner inom varje kompani, samt trosskompanier.
– Ett effektivt sätt att orsaka stor skada hos fienden på är att förstöra fiendens logistik- och ledningsförmåga. Vi är alltså ett eftertraktat mål. Därför agerar vi på ett sätt som gör att vi är rörliga, sprider ut resurserna, och vidtar åtgärder för att undgå att bli upptäckta.
– Underhållstjänst ger uthållighet över tid, och måste fungera för att brigaden ska kunna verka, säger Tony Bohman.