– Utlandsveteraner bedöms ha en god grund att stå på för att prövas mot att bli fodervärd eller hundägare, därför får de förtur i själva urvalsprocessen, säger fanjunkare Magdalena Berggren, på Försvarsmaktens hundtjänstsenhet.
En hög grad av ansvarskänsla är något som krävs för att ge ett bra hem åt en hund. Det är en egenskap som utlandsveteraner generellt har. För de utlandsveteraner som har lämnat myndigheten är det här samarbetet mellan de båda kompetenscentrumen en möjlighet till att fortsätta stödja och hålla kontakt med Försvarsmakten. Samma möjlighet till förturen i prövningsprocessen finns för de som fortsatt har en anställning och är utlandsveteran i myndigheten.
– Vanligen stannar hundar som behöver omplaceras hos sina fodervärdar, men ibland behövs en omplacering, av olika anledningar – som för Försvarsmaktens Prada. Tid och kunskap för att ta hand om en hund är grundkrav och det gäller också för utlandsveteraner som anmäler sitt intresse som omplaceringshem, säger Magdalena Berggren.
Den utlandsveteran som har sökt och bedöms lämplig för att bli hem åt en omplaceringshund, får initialt hunden på en månads låneavtal. Därefter, beroende på hundens status, får utlandsveteranen hunden på gåvobrev alternativt köpa hunden för 2000 kronor.
Som fodervärd utbetalas en ersättning om 250 kronor i månaden. Försvarsmakten står för veterinärkostnader, foder och viss hundutrustning.
Besök forsvarsmakten.se/fhte för mer information och hur du kan anmäla intresse för att bli fodervärd eller hem till en försvarsmaktshund som behöver omplaceras.