Den kraftiga ökningen är delvis ett resultat av den informationskampanj som Sverof (Sveriges reservofficerare) har bedrivit sedan förra året. Det tror Anton Kindlund på förbundet. Under drygt en månad i vintras besökte han 15 förband över hela Sverige och träffade över 1 800 värnpliktiga. Uppdraget var tydligt: locka fler till reservofficersyrket.
– Jag höll 26 föreläsningar om vad det innebär att vara reservofficer och hur det gynnar en civil karriär, berättar han.
Ger civila meritvärden
Anton Kindlund är själv nyexaminerad från RO-utbildningen, som han genomförde under ett års uppehåll från sina studier på Kungliga tekniska högskolan (KTH). Att han har så färska erfarenheter av utbildningen tror han bidragit till det starka gehöret från de värnpliktiga. Han använde sig av egna erfarenheter och pekade på sig själv som exempel för att förklara hur det är att gå utbildningen och vad det ger. Fokus låg på de civila meritvärden som en RO-utbildning medför.
– Det är väldigt svårt att få samma typ av utbildning i praktiskt, kvalificerat ledarskap och att leda människor under tidspress vid exempelvis KTH, Chalmers, eller något annat universitet. Det får man däremot på RO-utbildningen, förklarade jag, och underströk hur värdefull den kompetensen är ur en arbetsgivares perspektiv, säger Anton Kindlund.
Utöver Sverofs egen kampanj anser Anton Kindlund att även Försvarsmakten gjort och gör mycket för att höja kunskapen om reservofficersyrket, och för att öka medvetenheten om försvaret i stort.
Därför vill de bli reservofficerare
Tova Myhr är värnpliktig logistikgruppchef på stabs- och trosskompaniet på A 8 i Boden. Hon bestämde sig för att söka ROU för att behålla en fot i det gröna och samtidigt ge den civila karriären ett lyft.
– Jag vill satsa på en civil karriär inom evenemangsbranschen. Visst trivs jag i det gröna livet, särskilt ute på övningar. Men jag är inte beredd att arbeta heltid inom Försvarsmakten, utan vill först och främst satsa på en civil karriär, säger Tova Myhr.
– När Anton från Sverof hade varit hos oss och berättat om möjligheten att bli reservofficer kände jag att det skulle passa mig perfekt. Att komma ut i det civila med en militär grund är guld värt, särskilt med tanke på den utbildning inom ledarskap och planering som en reservofficersutbildning (ROU) innebär. De mer krigsvetenskapliga delarna som en officersutbilning innefattar finner jag inte lika intressant. Självklart är det en bra utbildning, men ROU stämmer mer överens med mina intressen och värderingar, säger hon.
– Det kommer alldeles säkert att kännas bra att komma in och tjänstgöra då och då. Ett av mina närmaste befäl under utbildningen är reservofficer och vi har pratat en del om hur det är att växla mellan det civila och det militära. Hur det ger mer frihet i ens civila liv jämfört med att välja yrkesofficersbanan. Och under den senaste övningen mötte jag en kapten som är mattelärare i det civila, och även han förmedlade en positiv bild av reservofficersyrket.
– Jag kommer absolut att vara unik inom evenemangsbranschen med en ROU. Men det finns många likheter mellan de två typerna av verksamheter. Båda handlar om att alla kugghjulen måste fungera ihop. I det ena fallet för att gästerna ska bli nöjda och i det andra för att granaterna ska träffa sina mål,säger Tova Myhr.
– Visst är det lite nervöst inför utbildningen. Även om jag i stora drag vet vad som kommer att hända så är det ju ändå något nytt. Men jag har sökt för att kunna stanna kvar i Boden, där jag trivs jättebra, säger hon.
– Om jag kommer in på ROU kommer jag vara med och fylla en liten del av det stora behovet av reservofficerare, vilket känns otroligt bra och hedrande, säger Tova Myhr.
”Gillar det militära – men har även civila drömmar”
Simon Sjöman är värnpliktig kvartermästare på stridsvagnskompaniets stabs- och trosspluton på P 7 i Revingehed. Han sökte själv till grundutbildningen och hade redan före inryck tankar om att plugga vidare till reservofficer efter muck.
– Att leda en grupp soldater i strid i skogen ställer förstås särskilda krav på ledarskapet. Och det har varit väldigt utvecklande och ger erfarenheter jag har svårt att se att man kan få i det civila. Och just det unika ledarskapet inom det militära gör att jag vill behålla en fot i militären, när jag går vidare i en civil karriär, säger Simon Sjöman.
– För även om jag verkligen tycker om det militära, inte bara själva ledarskapsdelarna, har jag andra drömmar. Exakt vad jag kommer att ägna mig åt i det civila är inte helt klart, men jag har sökt utbildningar både med inriktning på beteendevetenskap och ekonomi. Oavsett vilket spår det blir kommer jag säkert ha stor nytta av ROU – om jag kommer in – och mina militära erfarenheter, särskilt med tanke på det jag uppfattar som de unika ledarskapsdelarna därifrån, säger han.
– Egentligen hade jag bestämt mig för att söka reservofficersutbildningen redan innan jag påbörjade grundutbildningen, men helt säker var jag inte. Men nu när jag upplevt det militära och fått pröva mig i rollen som kompanibefäl är jag än mer övertygad.
– Den största utmaningen nu är att komma in. Studentliv har jag redan provat på, jag pluggade ett halvår i Kalmar innan jag ryckte in, säger Simon Sjöman.