Totalförsvarets skyddscentrum får unik träningsanläggning för CBRN-hot

Totalförsvarets skyddscentrum i Umeå tillförs en ny inomhusanläggning för utbildning i kemiska, biologiska, radiologiska och nukleära (CBRN) hot och händelser.

CBRN
CBRN
I och med det förändrade omvärldsläget har behovet att öva med CBRN-ämnen i verklighetstrogna scenarion ökat. Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten
spadtag
Försvarsmaktens generaldirektör Mikael Granholm tillsammans med generaldirektören för Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) Jens Mattson och Fortifikationsverkets regionchef Håkan Tano, tar ett första spadtag för bygget av inomhusträningsanläggningen. Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten

Inomhusträningsanläggningen som kommer vara unik i sitt slag i norra Europa utformas för att Försvarsmakten ska kunna bedriva övningar med högtoxiska kemiska stridsmedel, industrikemikalier, avdödade mikroorganismer och radiologiska ämnen. I anläggningen kommer verklighetstrogna övningar i olika klimatologiska förhållanden i simulerade miljöer att kunna utföras, till exempel i tropisk värme med hög luftfuktighet eller i torr ökenhetta.

– Den här anläggningen innebär att vi kommer att kunna hålla mer komplexa övningar för skydd mot massförstörelsevapen, olyckor och sabotage. Det stärker både Försvarsmaktens och hela Totalförsvarets förmåga, säger Försvarsmaktens generaldirektör Mikael Granholm. 

Förändrat omvärldsläge 

I och med det förändrade omvärldsläget har behovet att öva med CBRN-ämnen i verklighetstrogna scenarion ökat. Inomhusträningsanläggningen blir ett viktigt tillskott för att Försvarsmakten fortsatt ska ha beredskap att hantera skarpa CBRN-hot. 

Den 29 april tog Försvarsmaktens generaldirektör Mikael Granholm tillsammans med generaldirektören för Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), Jens Mattson, och Fortifikationsverkets regionchef Håkan Tano, ett första spadtag för bygget av inomhusträningsanläggningen. 

Byggstart skedde i april 2022, och efter verifiering och kontroller beräknas övningsverksamheten kunna börja under första kvartalet 2025. Projektet är ett samarbete mellan FMV, FOI och Försvarsmakten.