Återetableringen av Dalregementet innebär att en värdefull försvarsförmåga återtas. Regementet som har en 400 år lång historia och lades ned år 2000 återetablerades i oktober 2021. I och med att de värnpliktiga rycker in återkommer det lätta infanteriet i Försvarsmakten. Att vara infanterist innebär att man strider till fots och bär sin egen utrustning.
– Dalregementets återetablering är del av en historisk tillväxt av Försvarsmakten. Vi har ett väldigt spänt världsläge med ett tragiskt krig i Ukraina. Rysslands invasion hotar hela den europeiska säkerhetsordningen, vilket också gör att Sverige är på väg in i Nato. Det är skarpt läge nu. De värnpliktiga som rycker in i augusti kommer att spela en viktig roll i vårt försvar och är viktiga representanter för Dalregementet, säger Patrik Warström.
Under hela våren har arbetet pågått med att iordningställa det gamla sanatoriet på Högbo i Falun, för att lokalerna ska fungera för den verksamhet som nu ska bedrivas där. Ytskiktsrenovering och fönsterbyten har gjorts och belysning har ordnats. På Högbo kommer också Försvarshälsan (vårdcentral för värnpliktiga) och militärrestaurang att finnas. Sedan mitten av juni har ett 80-tal värnpliktiga och befäl på Mellersta militärregionens grundutbildning bott på Högbo för att testa att lokalerna funkar som de ska.
– Det har varit jättebra för då har vi direkt sett vad som behöver åtgärdas. Det har också varit en härlig känsla att se så många grönklädda samlas, säger Patrik Warström.
Allt kommer förmodligen inte att vara helt klart vid inrycket den 8 augusti, men det mesta kommer att fungera.
– Vi är ju nybyggare, och då går inte allt som man tänkt sig. Men vi är också experter på att lösa problem, så jag är inte orolig. Lokalerna är väldigt fina, säger Patrik Warström.