31 år har gått sedan Södra skånska regementet senast hade förmånen att få inviga en ny förläggningsbyggnad. Den 23 juni 2022 var det äntligen dags då förbandets nya förläggningsbyggnad, uppkallad efter den legendariska regementschefen Mauritz Clairfelt (regementschef 1818-1841), invigdes inför personal, fanvakt och media. Efter att regementschefen överste Lennart Widerström traditionsenligt klippt det blågula bandet och folkets jubel lagt sig tog han till orda:
”Härmed förklarar jag kasern Clairfelt invigd. Förvalta byggnaden väl.
Chefen grundutbildningsbataljon, marschera in och ta byggnaden i besittning.
Framåtanda och stolthet!”
Förutsättningar för tillväxt
Från och med 2025 ska förbandet utbilda över 500 värnpliktiga soldater per utbildningsår. Förläggningsbyggnad Clairfelt, med plats för 240 soldater, 60 kontorsplatser och mer än 30 sovplatser i mindre logement på tredje våningen, är en direkt avgörande del i att skapa förutsättningar för att kunna husera de värnpliktiga.
Del av större satsning
Invigningen av Clairfelt ger också en tydlig signal om att det satsas på försvaret, och inte minst på Revingehed där det i dagsläget sker en infrastruktursatsning som saknar motstycke på förbandet i modern tid. I nästan direkt anslutning till den nya kasernen kommer det till hösten att tas ett första spadtag för en helt ny kontorsbyggnad som bland annat ska inhysa pansarbataljonens stabsmedlemmar. Sedan tidigare står även en toppmodern utbildningshall färdig i regementets västra del. Denna togs i bruk hösten 2021 och har inneburit en väsentligt förbättrad utbildningsmiljö och kapacitet.
Samma syfte – andra krav
På Revingehed har Södra skånska regementet i olika former verkat sedan 1800-talet – något som präglar regementets infrastruktur. I områdets norra del finns två kaserner som uppfördes 1982 och 1991 där den senare, fram tills nu, varit förbandets modernaste. I den södra delen återfinns fem förläggningsbyggnader som kantar Lägergatan, som vetter mot det böljande Södra fältet. Dessa invigdes redan år 1888 och ansågs då vara både moderna och stora nog att inhysa 400 soldater vardera – även om bekvämligheter såsom dusch och toalett lyste med sin frånvaro. Omfattande trängsel och tvättbaracker utanför kasernerna var, enligt tidens krav, helt i sin ordning.
144 år senare ser situationen såklart helt annorlunda ut, även om grundsyftet att förlägga soldater givetvis kvarstår. I förläggningsbyggnad Clairfelt är soldaternas logement numera utformade för att tillgodose dagens soldaters behov. Logementen har högt i tak, har målats i ljusa färger och inhyser större skåp för soldatens persedlar. Dessutom finns mörkläggningsgardiner, enbart enskilda duschbås och många fler uttag för laddning.
Även utanför logementen har det skett förbättringar i jämförelse med förbandets äldre kaserner. Direkt i anslutning till entrén återfinns en modern tvättanordning för smutsiga kängor och i korridorerna finns möjlighet att fylla termosen med kokande vatten direkt från en kran. Små skillnader som i det stora hela underlättar soldatens tjänstgöring och bidrar till ökad utbildningseffekt.
Nu tas kasernen i bruk
Medan logementen ställs i ordning med sängar och skåp har kompaniledningarna redan börjat ta husets kontorsplatser i besittning. Den stora inflyttningen kommer dock att ske under sensommaren eller hösten då de resterande ur årets värnpliktskull har ryckt in och påbörjat sin grundutbildning. När så sker kommer Södra skånska regementet ha några av Försvarsmaktens mest moderna och ändamålsenliga lokaler för grundutbildning.