Högst ansvarig för marksäkerhetsarbetet är Försvarsmaktens militära marksäkerhetsföreträdare, arméchef Karl Engelbrektson. Arméchefen talar av egen erfarenhet när han förklarar varför marksäkerhetsfrågorna måste tas på största allvar.
– Som ung fänrik ville jag visa upp mig och såg chansen under en övning. Även om ingen gjorde formellt fel, kan jag i efterhand konstatera att jag saknade erfarenhet att förutse riskerna, vilket slutade med att jag förlorade delar av min hand.
Arméchefen utvecklar sin ståndpunkt:
– Det ska vara klart och tydligt för alla hur vi undviker onödiga olyckor i vår verksamhet. Den uppdaterade utgåvan av SäkR 2022 bygger på lagar och regler, och nya lärdomar vi gjort. När reglementet används rätt – då kan vi förebygga de onödiga olyckorna i vår övningsverksamhet.
Engelbrektson menar att reglementet ytterst är ett stöd för att möjliggöra verklighetstrogna övningsscenarion, något som är unikt för Sverige, men även att det ställer stora krav på chefer och övningsledarorganisationen.
– Vi tillämpar uppdragstaktik. Det åligger övningsledaren att låta förbandet utvecklas gradvis och inte gena i kurvorna. Att bygga krigsdugliga förband kräver metodiskt riskhantering hela tiden, säger Engelbrektson.
Alla behöver ha kunskap
Engelbrektson vidhåller att marksäkerhetsfrågorna inte enbart angår övningsledning och -planering, utan att det ligger i allas intresse att Försvarsmaktens personal är påläst och arbetar aktivt för att förebygga tillbud i den dagliga verksamheten.
– Därför är det mitt råd att du åtminstone tillgodogör dig kapitel 2 i SäkR G, om ansvarsfördelning. Det är en förhållandevis enkel och billig försäkring.