Svenska soldater i strid i Mali

Under onsdagen blev det svenska skyttekompaniet ur FN-insatsen Minusma beskjutet utanför Gao i Mali. Inga svenskar sårades i eldstriden.

Soldater i Mali.
Soldater i Mali.
Svenska bidraget till FN:s insats i Mali består av ett skyttekompani och stab i Gao samt en stödenhet i Bamako. Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten

De svenska soldaterna utsattes för finkalibrig eldgivning under en operation i området utanför Gao. Svenskarna besvarade elden och motståndaren avvek från platsen. Ingen svensk sårades under eldstriden och kompaniet är sedan i fredags återsamlat på campen.

– Förbandet löste sina uppgifter på ett ytterst professionellt sätt under svåra omständigheter. Vi är väl förberedda och övade på den här typen av händelser, jag är oerhört stolt över förbandets agerande och vi kommer gå stärkta ur detta, säger kontingentschef Christofer Lennings.

Det svenska bidraget till FN:s insats i Mali består av ett skyttekompani och stab i Gao samt en stödenhet i Bamako som ska genomföra säkerhetsoperationer till stöd för Minusma. Uppgiften är att stödja stabiliseringen i Mali och implementeringen av fredsavtalet.