I tio avsnitt får vi lära känna 31 individer, från vitt skilda delar av Sverige, som ryckte in sommaren 2021. Alla uttagna av Plikt- och prövningsverket efter kriterierna: hög intelligens, starkt psyke och hög lämplighet som chef.
Redan från början har utbildningen ett högt tempo och KB-eleverna utvecklas konstant. Under serien följer vi dem från att de lär sig bädda sina sängar tills att de behärskar rollen som chefer under vårens gemensamma övningar.
Vi får följa dem under flera övningar som varat i många dygn ute i skogen. Gruppen har pressats för att överkomma svåra förhållanden som kallt och blött väder, lite mat och sömn för att kunna hantera svåra situationer och samtidigt fungera som chefer.
– När man var som mest trött och stridsvärdet var som lägst var det roligt att se en kamera. Då vet man ju att man får det på film, säger en av de värnpliktiga, Akari Okada.
Otto Rasmusson är en av dem som tyckte det var roligt att bli filmad under värnplikten. Han är uppvuxen på en bondgård i Skåne.
– När man ryckte in hade man inte någon uppfattning om hur mycket man skulle utvecklas. Dels inom det militära med överlevnad, skjuta ett vapen och leda en pluton men även stresshantering och en annan syn på ledarskap, säger Otto Rasmusson.
Filmserien har tagits fram för att öka kunskapen om vad KB/PB-utbildningen innebär.
– Eftersom utbildningen inte hade genomförts på många år fanns väldigt lite information om den. Individer som kvalar till utbildningen har oftast så bra resultat att de kan välja mellan många olika befattningar i Försvarsmakten. Då är det viktigt de med intresse för ledarskapsutbildning inser att utbildningen är en av de bästa på just det, säger kommunikatören Anders Fall som är den som gjort serien.
Kompanibefälsutbildningen har under året bytt namn och kallas numera för plutonsbefälsutbildning. Innehållet i utbildningen är dock detsamma.