Lukten av lakan som tvättats tusen gånger och alldeles nya läderkängor kommer snart att få sällskap av doften från mossa, gran och vapenfett. Lagom till sommaren, efter Försvarsmaktsövning 23, är utbildningen klar. Några har då kommit in på officersprogrammet eller specialistofficersutbildningen. Några kommer ha fått anställning som soldater eller sjömän på sina respektive förband. Alla som klarat utbildningen blir krigsplacerade i Försvarsmakten och kommer förhoppningsvis att träffa varandra igen på någon repetitionsutbildning framöver.
Hoppas på nya vänner
Kamratskapet är något som många av de nyinryckta ser fram emot.
– Det ska bli roligt att träffa nya vänner. Jag tror det är stor skillnad att vara här mot att vara hemma. Jag hoppas att det ska bli jobbigt så jag lär mig hur mycket jag orkar och samtidigt roligt att göra och se sådant jag inte gjort tidigare, säger Filip Palmér, som går mot befattningen flygbassäkerhetssoldat på Helikopterflottiljen.
Han gör sin värnplikt på Kvarn i Östergötland där stora delar av Helikopterflottiljens grundutbildning är förlagd.
Första lunchen i overall
På Upplands flygflottilj F 16 i Uppsala är Charlie Bryner i full färd med att leta bland sin utrustning efter motoroverallen som de fått i order att klä på sig inför premiärbesöket på Militärrestaurang Ärna.
– Var det en kortärmad T-shirt vi skulle ha under? Frågar han kamraterna som snabbt kan bekräfta hans misstanke.
Sundsvallsbon Charlie går också mot att bli flygbassäkerhetssoldat och menar att det egentligen var först under söndagen som nervositeten kröp sig på.
– Det var då det blev på riktigt på något vis. Jag har flera kompisar som blivit antagna mot liknande befattningar men är på andra förband. Jag har en ganska bra bild av vad befattningen innebär men jag tror det är svårt att veta exakt vad som kommer hända de närmsta månaderna. Men jag älskar att vara i skogen, så detta kommer nog bli hur bra som helst, säger Charlie.
Ny generation på fortet
Hos Sjöstridsskolan på Kungsholms fort, en ö strax utanför Karlskrona, utbildas de värnpliktiga framförallt mot första ubåtsflottiljen samt tredje och fjärde sjöstridsflottiljen. Fjodor Henriksson, Martin Hoel, Emil Nordqvist och William Ekström har precis fått lunch och väntar på att få hämta ut sin materiel. Alla utom Fjodor, som har en plats som kock på Sjöstridsskolan, ska utbildas mot en tjänst på första ubåtsflottiljen. Martin som sambansoperatör, Emil som kock och William som tekniker. De är överens om att det mesta som väntar dem är okänt men att det trots allt är skönt att äntligen vara på plats.
– Det är rätt stort att rycka in så lite nervös är man ju. Fast det ska bli kul ändå, säga alla fyra.
Värnpliktiga i Såtenäs
På Skaraborgs flygflottilj F 7 i Såtenäs utbildas årets inryckande till flygbassäkerhetssoldater, flygmekaniker både till Jas 39 Gripen och TP 84 Hercules, fordonsförare, R3 räddningssoldater, sambandsoldater, sjukvårdssoldater och stabssoldater.
– Det är blandade känslor idag - jag är både taggad och samtidigt nervös eftersom jag inte riktigt vet vad som väntar, säger Elin som ryckt in mot befattningen stabssoldat.
Lovisa Synnerstad har kommit till Blekinges flygflottilj F 17 från Västervik för att göra värnplikt som sjukvårdsgruppchef.
– Jag har förberett mig genom att läsa på om Försvarsmakten och kört på med träningen. Bland annat gym, löpträning och ridning, säger hon.
Hon har inte så många förväntningar utan mest att det ska vara roligt och att hon ska lära sig mycket om andra men framför allt mer om sig själv.
– Jag vill också säga till andra tjejer som kanske är tveksamma att inte vara rädda för att göra värnplikt. Testa och ge det en chans.
I den här grundutbildningsomgången är det många tjejer som gjort just det på Blekings flygflottilj, 45 procent av de värnpliktiga är tjejer där. Motsvarande siffra för Försvarsmakten som helhet är 35 procent.
F 21 var morfars rekommendation
Intresset för värnplikten är stor i anslutning till att omvärldsläget förändrats så på Norrbottens flygflottilj F 21 i Luleå blev det inte bara inryck för Aron Andersson, han blev intervjuad av media första dagen som värnpliktig.
– Det här känns jättebra. Jag har varit taggad på att göra det här under lång tid. Jag tror det ska bli roligt. Jag kommer säker få sova mindre än vad jag är van vid och jag kommer säkert frysa en del men jag tror att det kommer att bli roligt trots det. Det här med lumpen har jag sett som en självklarhet. Min morfar gjorde lumpen här på F 21 och har pratat gott om både värnplikten och flottiljen. När allt är över, om nio månader, kommer man väl säkert vara trött men glad, säger han.