Försvarsmakten lämnar över alla väderradarstationer till SMHI

I maj lämnade Försvarsmakten över driften och ägandet av den sista av sina väderradarstationer till SMHI, och i och med detta avslutas det femåriga projektet mellan Försvarsmakten och SMHI.

En väderradarstation.
En väderradarstation.
Nu har Försvarsmakten lämnat över ägande, drift och underhåll av sina sju väderradarstationer till SMHI, som ansvarar för landets samtliga stationer. Foto: Försvarsmakten
Gruppfoto
Generaldirektörerna för Försvarsmakten och SMHI, Mikael Granholm och Håkan Wirtén, tillsammans med övriga i arbetsgruppen som arbetat i projektet med att överlämna väderradarstationerna. Foto: Madeleine Säll/SMHI

– Att SMHI tar över ägande, drift och underhåll för väderradarstationerna är en bra och effektiv förändring, säger Mikael Granholm, Försvarsmaktens generaldirektör.

Karin Johansson, Försvarsmaktens tidigare projektledare, berättar att Försvarsmakten och SMHI har samarbetat kring dessa anläggningar, varav sju ägts av Försvarsmakten och fem av SMHI ända sedan mitten av 1980-talet.

– Tidigare ägde Försvarsmakten sju anläggningar och SMHI fem, men vi kom tillsammans fram till att vi både spar pengar och får mer nytta för Sverige om SMHI äger alla tolv, säger Håkan Wirtén, generaldirektör på SMHI.

Under de senaste fem åren har anläggningarna moderniserats och den nya tekniken ger ökad kvalitet på väderprognoserna.

– Försvarsmakten kommer även fortsättningsvis ha inflytande över radarnätet. Det djupa samarbetet mellan Försvarsmakten och SMHI fortsätter som förut, säger Jens Alm, Försvarsmaktens vädertjänstchef och kontaktperson mot SMHI.