Under två veckor i augusti och september hölls övningen Meteor, med fokus på sjukvård, och som genomfördes av militär personal, tillsammans med polis och civil sjukvård, räddningstjänst, region Gotland och Västerås stad. Syftet med övningen var att öva förmågan till gemensamma operationer inom totalförsvaret.
Övningsscenariot gick ut på att Sverige utsätts för terroraktioner understödda av extremism och främmande makt. Försvarsmakten bidrog med stöd till polisen och den regionala hälso- och sjukvården.
– Förmågorna som ska fungera i krig, grundläggs i kris och hur vi arbetar då. Vi måste tillsammans lösa de belastningar som samhället har och det gör vi i totalförsvaret under kris och krig. Tillsammans skapar alla det samhället vi vill leva i, säger förvaltare Danny Regnér, övningsledare och initiativtagare till övning Meteor.
I övningen lämnade Försvarsmakten stöd till polisen och sjukvården med att arbeta i het och varm zon, där hotbilden är för hög för den normala sjukvården. Försvarsmakten stöttade även regionen med sjukvård på samlingsplats och förstärkte olika typer av infrastruktur såsom vårdcentral och sjukhus med kirurg- och traumateam.
– Det har varit stressigt men vi har rett ut det och det har varit lärorikt. Det är viktigt att öva tillsammans och vilken chans det är att få vara med på det här, säger Julia Nyström som är ambulanssjuksköterska från Region Gotland och medicinskt ansvarig under söndagens övning på Hemse.
På Gotland genomfördes två moment på bland annat Hemse vårdcentral och Hemse folkhögskola tillsammans med polisens nationella insatsstyrka, piketen, regionala polisen på Gotland samt region Gotlands hälso- och sjukvård, ambulans- och räddningstjänst. I Västerås genomfördes ett moment på Carlforsska gymnasiet samt på en akutmottagning på Västmanlands sjukhus.
– Det har varit högt i tak med militären och jag har fått den återkoppling som jag har behövt och det har jag kunnat lära mig av, säger Julia Nyström.