Avsevärd lönesatsning på prioriterade personalgrupper

Väsentliga lönesatsningar görs nu för gruppbefäl, soldater och sjömän (GSS) samt flygförare. Det står klart efter en överenskommelse mellan Försvarsmakten och fackliga parter.

Vinter
Vinter
Försvarsmakten satsar på prioriterade personalgrupper. Detta är en arkivbild. Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten

Satsningen inkluderar dessutom ekonomiska resurser för att möta det lönearbete för samtliga personalkategorier som genomförts på respektive organisationsenhet inom ramen för 2022 års lönerevision.

– Detta är en avsevärd satsning utöver det vanliga som Försvarsmakten nu genomför. Satsningen görs för att tydligt prioritera de personalgrupper som vi initialt behöver förstärka med anledning av det allvarliga omvärldsläget, det höga trycket på förbanden och den beredskap som ska upprätthållas, säger ställföreträdande personaldirektör Fredrik Ståhlberg. 

– Vi har dessutom avsatt ekonomi för att så långt som möjligt tillgodose de behov av lönemedel, bland annat för trebefälssystemet, som organisationsenheterna framfört, där arbetet med lönemålbilden fortsätter, säger Fredrik Ståhlberg. 

Del av större satsning

Lönesatsningen är en del av den förstärkning inom personalområdet som överbefälhavaren aviserat i dagordern den 18 augusti. Konkret innebär åtgärden bland annat en lägstalön för GSS på 22 000 kronor inklusive resurser för en adekvat lönespridning. Även arbetet enligt flygvapenchefens inriktning för flygförarlöner ingår. 

– Jag vill också lyfta fram den goda förhandlingsandan som varit mellan arbetsgivaren och samtliga fackliga parter, säger Fredrik Ståhlberg.