Mat och dryck i fält, ständigt i utveckling

Fältförplägnad

Det finns inget som är så bra att det inte kan bli bättre. Så resonerar Försvarsmaktens medarbetare inom området förplägnad. Därför arrangeras årligen ett möte som rör fältförplägnad där både användare och leverantörer deltar med syfte att utveckla området. I mitten av september hölls årets möte på Sjöstridsskolans intendentursektion i Karlskrona.

En ny och modifierad koktraktorkärra förevisas.
En ny och modifierad koktraktorkärra förevisas.
En modifierad och förbättrad koktraktorkärra med samma funktion som innan med lågtryckspanna och kokspis. Den nya versionen kan dras i hela 80 km/h jämfört med föregångaren som endast klarar 30 km/h. Foto: Michaela Linge/Försvarsmakten
Två händer visar upp underdelen av två kastruller.
Botten på det nya flerbränsleköket med förbättrad uppvärmningsförmåga. Snart finns det ute hos jägarförbanden. Foto: Michaela Linge/Försvarsmakten
Ett meterhögt ställ med två tappkranar ihopkopplade med en vattencontainer.
200 nya ställ för påfyllning av vattenflaskor är på väg ut i organisationen. Stället minskar vattenspill och svinn. Foto: Michaela Linge/Försvarsmakten
Två vita och en grön 20-litersdunk.
Nya dunkar i vit plast underlättar kontroll jämfört med den äldre gröna varianten där exempelvis bakterietillväxt är svår att se. Foto: Michaela Linge/Försvarsmakten

Robin Pettersson från Högkvarteret är materielområdesansvarig, MOA, för allt som rör fältförplägnadssystemen, det vill säga produkter och system inom mat, dryck och hygien i fält. Tillsammans med logistik- och intendenturkollegor i Försvarsmakten och FMV arrangerade han ’Brukarmöte i fältförplägnad’ tidigare i höstas. Drygt 100 personer deltog på mötet som avhandlade allt från komplexa transportsystem av hela fältkök, ner till små förbättringar för exempelvis vattenförsörjning.

– Under dessa dagar har vi avhandlat stort som smått. Vi har bland annat jobbat med idé- och konceptutveckling av framtida beredskapslager, och även fått se ett nytt tappställ som minskar svinnet vid påfyllning av vattenflaskor ute i fält, säger Robin Pettersson.

Transport av livsmedel

Det mest intressanta denna gång verkar modifieringen av koktraktorkärran vara. Det är ett gammalt system som fått ny fräsch utrustning för att motsvara nu gällande krav på livsmedelshygien, exempelvis med kylförmåga. Men framförallt har kokkärran fått ett nytt chassi vilket gör det möjligt att dra den efter bil eller lastbil i 80 km/h istället för 30 som är gränsen för den äldre modellen.

– Förbanden lämnar in sin gamla kokkärra och får ut en ny som dessutom kompletteras med en extra kyl- och förrådskärra med tillbehör. Detta gör att en kokgrupp har tillgång till allt, utan behov av tillförda speciallösningar. Dessutom kan koket lätt följa med och försörja sitt kompani i fält och omgruppera snabbt och smidigt, berättar Robin.

Arbetet utförs på Markverkstäderna i Boden och Skövde. Planen är att alla vagnar ska vara modifierade under 2026.

Viktigt med input från alla inblandade

Strax intill en stor kok-container förevisas ett nytt portabelt flerbränslekök som snart finns ute hos jägarförbanden. Det kan exempelvis användas för att smälta snö som sedan blandas med frystorkad mat. Till skillnad från den version som soldaterna har i dag, är förmågan att uppnå värme i kokkärlen markant förbättrad. Genom ett lager veckad plåt runt kanten blir den upphettade ytan mångdubbelt större. Det spar bränsle vilket i sin tur minskar den totala tyngden på packningen som en soldat behöver bära.

Robin Pettersson är nöjd när han tittar ut över ett område fullt med utrustning som förevisas.
– Att kunna vara på en plats som Sjöstridsskolan står till tjänst med är jättebra. Här finns både utrymme för förevisning, utbildning och möten. Det är dessutom viktigt att vi får in skolornas åsikter och erfarenheter och att de är tidiga med att implementera förändringar i utbildningen, säger Robin Pettersson.