– Nu är det skarpt läge. Vi diskuterade naturligtvis en rad olika saker, men självklart var det allvarliga omvärldsläget och försvaret av landet i fokus, säger överbefälhavare Micael Bydén.
Alla de myndigheter som var på plats har till uppgift att tillsammans driva fram ett robust totalförsvar enligt en väl utstakad plan.
– Försvarsmakten går före med initiativ som bygger relationer och förtroende, och som ska göra det enklare att göra det vi nu står inför, säger Micael Bydén.
Det 40-talet myndighetschefer som deltog i den gemensamma planeringen fick också ta del av Försvarsmaktens skarpa försvarsplaner.
– Det här är ett mycket viktigt tillfälle där det militära försvaret kan möta civila myndigheter. Vi behöver förstå och gå i takt i ett lagarbete med höjd för olika scenarier, där energiområdet är oerhört relevant, säger Robert Andrén, generaldirektör för Energimyndigheten.
Sven-Erik Österberg, landshövding i Stockholms län, håller med om att det är oerhört viktigt med samverkan mellan myndigheterna.
– Vi ska bli bättre på att hantera de saker vi inte vill ska hända. Länsstyrelsen har en uppgift att se till att samhället kan fungera så gott det går om det värsta händer och att våra medborgare ska känna trygghet i orostider, säger han.
Den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, Must, beskrev också läget i närområdet som det allvarligaste sedan 1980-talet. En situation som de menar liknar det kalla kriget, men med betydligt färre spelregler. Hotbilden är breddad och alltmer komplex.
– En ytterligare eskalation kan inte uteslutas och det kan gå väldigt snabbt, säger chefen för Must, generalmajor Lena Hallin.
Överbefälhavaren betonade att Försvarsmakten löser sina uppgifter. Dygnet runt, året om.
– Sverige ska försvaras varje dag och det är det militära och civila försvarets samlade förmåga som är krigsavhållande. Det krig som pågår i vårt närområde kommer att pågå under en längre tid och vi behöver alla agera därefter. Varje aktör i samhället bör överväga att tidigarelägga åtgärder som kan stärka totalförsvaret, säger Micael Bydén.