Uppdrag: Militärobservatör på Golanhöjderna

I Mellanöstern pågår FN:s äldsta uppdrag - Untso, vars uppgift är att övervaka vapenstilleståndet mellan Israel och Syrien, samt fredsavtalen mellan Israel, Egypten och Jordanien. Sverige bidrar med sex officerare till den operativa styrkan. En av dessa är Louise Burenius som inte ångrar att hon tog uppdraget som militärobservatör. Här berättar hon varför.

vå observatörer blickar ut över landskapet
vå observatörer blickar ut över landskapet
Mount Bental Foto: Louise Burenius/Försvarsmakten
Observatör tittar i kikare
Observation på Golanhöjdena Foto: Louise Burenius/Försvarsmakten
Militärfordon i Valley of Tears
Valley of Tears Foto: Louise Burenius/Försvarsmakten

För Louise har tjänsten som militärobservatör varit rolig, lärorik och utmanande, framförallt för att hon träffat människor och haft diskussioner som hon nog aldrig hade haft i yrkesrollen hemma. ​ Det är dock inte första gången Louise gjort utlandstjänst.

– I mitt första uppdrag tjänstgjorde jag som vaktchef i en militär EU-stab med placering i södra Spanien. Uppdraget var att skydda World Food Programs (WFP) fartyg från pirater utanför Somalias kust.

Observationsuppdraget inom ramen för Untso går ut på att övervaka vapenstilleståndet mellan Israel och Syrien, och att rapporterar eventuella överträdelser av avtalet.

– Vi utför uppdraget genom att bemanna observationsposter (OP), längs hela operationsområdet. Där jobbar man en vecka åt gången, tillsammans med en eller två kollegor från annat land och turas om att hålla utkiken över den demilitariserade zonen (AOS-Area of separation). Vi genomför även mobila patruller för att inspektera försvarspositioner och militär materiel. Patrulleringen innebär också att vi ser större delar av operationsområdet och att vi till viss del interagerar med lokalbefolkningen.

Enligt Louise är den största utmaningen också det som är mest stimulerande med uppdraget.

– Vi kommer från totalt 27 olika nationer, vilket har sin charm, men är stundtals utmanande. Det händer att vi har olika synsätt på hur vi bör prioritera uppgifter eller omhänderta en eventuell konflikt. Samtidigt är det en fantastisk möjlighet att jobba med så många olika nationaliteter. Föreställ dig våra middagsdiskussioner: Vi går från att diskutera hur de arbetar med att mäta och utveckla glädjeindex i Bhutan, till traditioner i Chile, och allt detta gör vi tillsammans på en plats som har så mycket spännande historia. Det är häftigt!

Louise rekommenderar alla som vill utvecklas som individ och professionellt att söka utlandsuppdraget.

– Jag fick tipset från min dåvarande chef som gjort utlandstjänst flertalet gånger. Det lockade mig att få utmana mig själv i en främmande kontext, något annat än det hemtama. Något jag inte har ångrat en sekund! Jag har lärt mig hur det är att arbeta i olika gruppkonstellationer och att arbeta i en så stor och komplex organisation som FN. Erfarenheten har gett mig bättre självkännedom och har fått mig att inse hur lyckligt lottade vi är som bor i Sverige.