Värnpliktiga höjer betygen för utbildningen

Färre skadade, färre kränkningar och ett högt helhetsomdöme. Det är några av resultaten av årets undersökning bland värnpliktiga utbildningsomgången 2021-22. Undersökningen ger sammantaget en positiv bild av värnpliktsutbildningen.

värnpliktiga
värnpliktiga
Andelen som skulle rekommendera värnpliktsutbildningen till andra är hög, 82 procent. Foto: Bezav Mahmod/Försvarsmakten

Det samlade helhetsomdömet landar för 2021-22 på 3,8 på en femgradig skala, vilket är i nivå med föregående år. Och andelen som skulle rekommendera värnpliktsutbildningen till andra är hög, 82 procent.

Knappt en fjärdedel (24 procent) av de värnpliktiga uppger i enkätundersökningen att de blivit utsatta för kränkningar under utbildningsåret 2021-22. Det är en minskning från föregående år då motsvarande siffra låg på 28 procent. Minskningen är störst hos kvinnor och kvinnor med utomnordisk bakgrund.

– Även om det inte är någon stor nedgång visar det att vi är på rätt väg. Men jag vill understryka att det inte är acceptabelt att en av fyra upplever kränkningar, och att vi naturligtvis fortsätter vårt arbete för att komma till rätta med det genom ett aktivt ledarskap på alla nivåer, säger överstelöjtnant Jacob Michaëlsson, chef för rekryteringssektionen på Försvarsmaktens personalavdelning.

Samtidigt konstaterar han att drygt sju av tio (72 procent) är nöjda med Försvarsmaktens hantering av rapporterade händelser när det gäller kränkningar, vilket även det är något högre än tidigare. Också betyget för befälens ledarskap är fortsatt högt: 3,9 på en femgradig skala.

En annan försiktigt positiv trend är antalet skadade, som minskat från tidigare år. Drygt fem av tio (52 procent) uppger att de skadats under utbildning, mot nästan sex av tio (58 procent) i föregående värnpliktskull.

Något fler än tidigare siktar på ett fortsatt engagemang inom Försvarsmakten efter utbildningen, 50 mot 48 procent 2020-21. Andelen av dem som inte planerar att fortsätta direkt efter utbildningen, men kan tänka sig att göra det ”någon gång i framtiden” har ökat mer, från 45 procent föregående år till 52 procent i år.

– Man upplever också att Försvarsmaktens vägledning för en fortsatt karriär inom myndigheten har stärkts jämfört med tidigare, säger Jacob Michaëlsson.

Nästan 4 000 värnpliktiga svarade på enkäten som genomfördes av Sifo-Kantar, vilket motsvarar 77 procent av alla värnpliktiga i kullen.