Effektivare utbildning och samarbete för ett starkare försvar

Med en växande försvarsmakt växer också mängden fordon och med det behovet av att utbilda fler förare. För att kunna kvalitetssäkra förarna i teoretiska kunskaper har Försvarsmakten tecknat ett ramavtal för att genomföra projektet "digitalisering av Försvarsmaktens fordonsutbildning". En viktig del av projektet rör införandet av den framtida digitala utbildningsplattformen Optima STR.

Representanter för Försvarsmakten och STR Innovations AB.
Representanter för Försvarsmakten och STR Innovations AB.
Representanter för Försvarsmakten och STR Innovation AB. Foto: Robin Sandgren Krüger/Försvarsmakten
Soldater under grundutbildning kör halkbana med militär terränglastbil.
Soldater under grundutbildning kör halkbana med militär terränglastbil. Foto: Robin Sandgren Krüger/Försvarsmakten
STR Innovations AB möter militär personal under ett uppstartsmöte på Försvarsmaktens logistik- och motorskola.
STR Innovation AB möter militär personal under ett uppstartsmöte på Försvarsmaktens logistik- och motorskola. Foto: Robin Sandgren Krüger/Försvarsmakten
Mikael Johansson och Daniel Ekberg skakar hand under ett möte.
Mikael Johansson och Daniel Ekberg skakar hand under ett möte. Foto: Robin Sandgren Krüger/Försvarsmakten

– Det här kommer att ge Försvarsmakten en webbaserad plattform där våra anställda och värnpliktiga kan studera, öva och slutligen kvalitetssäkras i kunskapsprov, säger Mikael Johansson, företrädare för fordonstjänst i Försvarsmakten.

Projektet innefattar bland annat en försvarsmaktsunik implementering av STR:s digitala plattform Optima och konsulttjänster inom pedagogik och materialproduktion. Det innehåller också samutveckling och en ökad användning av STR:s utbildningsmaterial.

Leverantör är STR Innovation AB, som är en del av en koncern i Sveriges Trafikutbildares Riksförbund, och den enda leverantören på marknaden som möter Försvarsmaktens krav på bredd, kvalité och kompetens för att klara Försvarsmaktens moderniserng och tillväxt.

– STR Innovation AB är en nystartad del av STR-koncernen och vi är enormt stolta över att presentera Försvarsmakten som vår första kund. Det här är ett bra exempel på hur militära och civila aktörer kan arbeta tillsammans för att stärka försvaret av Sverige och vi ser fram emot ett givande samarbete i framtiden, säger Daniel Ekberg, operativ chef för STR Innovation AB.

Vid Försvarsmaktens logistik- och motorskola i Skövde har arbetet börjat för att tillsammans med STR se över, uppdatera och digitalisera allt utbildningsmaterial som används idag. 

– För fordonstyper som lastbilar har Försvarsmakten tidigare köpt in samma utbildningsmaterial som tagits fram för civila trafikskolor och kompletterat med handböcker för militära bestämmelser som vi själva producerat. Med det här nya avtalet behöver inte arbetet göras två gånger, utan materialet kan tas fram gemensamt redan från början och det tycker vi är mycket positivt, säger Mikael Johansson.