– Alla dessa nya specialistofficerare är oerhört efterlängtade på förbanden, konstaterar Jonny Lindfors, Försvarsmaktens förbandsproduktionschef. De kommer in i en Försvarsmakt i tillväxt där personalvolymerna i krigsförbanden kommer att ha dubblerats om ett par år. De kommer att vara nyckelpersoner när det gäller att leda och genomföra tillväxten i praktiken genom att bland annat utbilda och handleda nya kollegor och värnpliktiga.
Omvärldsläget stärker motivationen
Det är minst sagt händelserika tider i både omvärlden och Sverige. Mycket har hänt bara under de tre terminer som de nya specialistofficerarna utbildats på Försvarsmaktens olika skolor och centrum – bland annat en pandemi och Rysslands invasionskrig i Ukraina. Sverige har ansökt om medlemskap i Nato, och flera tidigare nedlagda förband har återupprättats. Hur påverkar det yrkesvalet att bli specialistofficer?
– Försvarsmaktens uppgift att försvara Sverige, således min uppgift, har aldrig varit tydligare och mer motiverande, sammanfattar Joachim Ekstedt Lingvall, nybliven specialistofficer och blivande instruktör för soldater och värnpliktiga på markförsvarspluton på Luftvärnsregementet, Lv 6.
– Omvärldsläget har bidragit till att jag valde att fortsätta inom Försvarsmakten efter grundutbildningen, förklarar Klara Norén, nybliven luftbevakningsofficer på Luftstridsskolan. Yrkesrollen har blivit allt viktigare och jag känner ett stort ansvar att bidra med det jag har möjlighet till. Med förändring kommer också nya möjligheter.
Så kommer det att vara för de nya specialistofficerarna – fler arbetsplatser från Kiruna i norr till Revingehed i söder och en utökad internationell spelplan med möjlighet att tjänstgöra i Nato:s staber och förbandsstrukturer innebär nya personliga yrkesutvecklingsmöjligheter.
Unik kamratskap en stark drivkraft
Men det är inte bara det allvarliga omvärldsläget som är drivkraften i yrkesvalet. Ett kamratskap utöver det vanliga, att kunna få fördjupa sig och bli riktigt duktig på det arbetsområde man är intresserad av, samt att få utbilda och utveckla andra är andra gemensamma nämnare.
– Vi kan hamna i väldigt tuffa situationer där vi måste kunna samarbeta och kommunicera i miljöer där vi lever och arbetar väldigt nära inpå varandra, till exempel i en ubåt, berättar Emma Svensson som är nybliven specialistofficer på första ubåtsflottiljen. Man lär känna och kommer nära sina kollegor i en gemenskap som jag uppskattar väldigt mycket, och som jag främst upplevt i Försvarsmakten.
– De starkaste banden binds i leran, i snön, i ett bombskydd, i en stridsbåt eller i ett stridsfordon, sammanfattar Joachim. Det finns dagar när man är genomblöt, inte gör annat än att försöka hålla sig varm, dagar man inte sovit på många timmar, och dagar där den största glädjen är en varm kopp kaffe – och det är det bästa jobb jag kan tänka mig!
Fler kvinnor i specialistofficersyrket
Aldrig tidigare har så många kvinnor utnämnts till specialistofficerare i en utbildningsomgång – drygt 17 procent av de nyutnämnda sergeanterna är kvinnor. Emma är en av dem som valt en för kvinnor ännu så länge ovanlig inriktning som system- och vapenteknisk officer i marinen. Hon ska se till att alla tekniska system ombord på ubåten fungerar som de ska och att de underhålls. Ett jobb som innebär att man både jobbar med mjukvaror vid datorn och får ”mecka” handgripligt. Hon konstaterar att man inte behöver vara teknikintresserad från barnsben. För Emma väcktes teknikintresset först på allvar i samband med värnplikten när hon jobbade mycket med radio.
– Det viktigaste är att man är nyfiken på och intresserad av hur saker och ting fungerar, och att man gör sitt bästa för att lära sig, berättar hon. Då blir man väl omhändertagen av handledare och mer erfarna kollegor. Jag kommer att lägga stor vikt vid att lära upp och leda de soldater och sjömän som väljer att gå i mina fotspår, precis som mina närmsta chefer har gjort med mig.
Framåt marsch!
Tillväxt och utveckling av både befintliga och nya förmågor är uttryck som ofta nämns i samband med Försvarsmakten i dessa dagar.
– Jag är övertygad om att våra nya specialistofficerare kommer att vara den kraft som driver utvecklingen framåt, säger förbandsproduktionschefen Jonny Lindfors. Jag ser fram emot att de kommer att tillföra energi, kraft och kunskap till organisationen.
– Jag som ung kvinna från en ny generation kommer förhoppningsvis också att kunna ge nya perspektiv på organisationen, avslutar Klara Norén. Förutom min professionskompetens hoppas jag kunna bidra till att våra olikheter gör oss starkare.